متخصص ستون فقرات : در چه صورت باید به دکتر ستون فقرات مراجعه کرد

چهار نفر از هر پنج بزرگسال تجربه‌ی کمردرد دارند. کمردرد دلایل متنوعی دارد، از حوادث و تصادفات جدی تا وقوع ریزشی مانند برداشتن یک سکه از زمین. خوشبختانه، بیشتر موارد کمردرد در یک یا دو هفته بهبود می‌یابند. اما اگر کمردرد به شدت مزمن یا بلندمدت تبدیل شود و بیمار علاوه بر کمردرد، علائم دیگری نیز داشته باشد، ضرورت دارد که به تخصصی در زمینه‌ی بیماری‌های ستون فقرات مراجعه کند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در مطب دکتر پورقاسمیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با شماره تلفن 03131311013 تماس حاصل فرمایید.

7 نشانهای که مراجعه به متخصص ستون فقرات را برای درمان کمردرد ضروری میسازد


متخصص ستون فقرات

ساختار ستون فقرات و کمر پیچیده است و صحبت درباره عضلات، مفصل‌ها، رباط‌ها و استخوان‌های مختلف واقعاً گیج کننده است. اگر کمردرد زندگی روزمره‌تان را مختل کرده است، زمان آن رسیده است که به متخصص ستون فقرات مراجعه کنید. در این بخش با هفت نشانه‌ای آشنا می‌شوید که وقت گرفتن از دکتر ستون فقرات را ضروری می‌سازد.

دردی که بیشتر از 4 تا 6 هفته استمرار داشته باشد

دوسوم جمعیت جهان در طول عمر خود دچار کمردرد  می‌شوند. احساس درد و ناراحتی جزئی در کمر عادی است، اما برای بررسی و درمان درد مداوم باید به متخصص ستون فقرات مراجعه کنید. اکثر موارد کمردرد ظرف شش هفته با رعایت اصول مراقبت از خود بهبود می‌یابد، فقط کافی است که استراحت کنید، از کیسه یخ استفاده کنید و داروهای ضدالتهاب مصرف کنید. اما اگر درد علی‌رغم این اقدامات تسکین نیابد یا شدیدتر شود، درد می‌تواند علامت وجود مشکل جدی‌تری باشد که به درمان پیشرفته‌تر توسط پزشک ستون فقرات نیاز دارد.

درد پس از تصادف

اگر کمردردتان بعد از اتفاقی مانند زمین خوردن یا تصادف خودرو شروع شده است، بهترین کار این است که به سرعت به متخصص ستون فقرات مراجعه کنید. حتی در تصادف کوچکی مانند تصادف از عقب نیز احتمال دارد که آسیبی مادام‌العمر به گردن و ستون فقرات وارد شود. حتی اگر دردتان شدید نیست، بهتر است به متخصص ستون فقرات مراجعه کنید تا مطمئن شوید که آسیب جدی ندیده‌اید.

دردی که شبها شدیدتر میشود

آیا کمردرد شما را از انجام کارهای روزمره باز می‌دارد و در خواب مشکل ایجاد می‌کند؟ بیشترین موارد کمردرد در زمان استراحت آرام تسکین می‌یابند. اگر در طول روز مشکلی ندارید، اما هر شب با درد کمر مواجه می‌شوید، این درد شبانه ممکن است نشانه‌ای از مشکل جدی مانند ساییدگی دیسک یا آسیب رباطی باشد.

اگر زمانی که در تخت خواب هستید، درد کمرتان به شدت افزایش می‌یابد و شب با درد شدیدی از خواب بیدار می‌شوید، بهتر است به تخصصی در زمینه‌ی بیماری‌های ستون فقرات مراجعه کنید.

احساس گزگز

تابه حال برایتان پیش آمده که دست یا پایتان خواب برود؟ احساس گزگز یا بی‌حسی ناشی از کمردرد مشابه خواب رفتن دست و پا است. در هر نقطه‌ای از بدن ممکن است دچار گزگز شوید، اما این احساس عجیب معمولاً در پایین پا تجربه می‌شود.

گزگز یا بی‌حسی می‌تواند نشانه آسیب عصبی باشد. این نشانه جدی‌تر از کمردردی عادی است که هنگام خم شدن و بلند کردن اشیاء شعله‌ور می‌شود. اگر دچار احساس گزگز، بی‌حسی یا درد تیر کشنده و برق‌آسا می‌شوید، برای پیشگیری از آسیب عصبی مزمن حتماً به دکتر ستون فقرات مراجعه کنید.

تب همراه با کمردرد

تب 38.3 درجه یا بالاتر نشانه وجود عفونت در نقطه‌ای از بدن است. اگر کمردردتان همراه با تب است، حتماً موضوع را با متخصص ستون فقرات در میان بگذارید. تب همراه با کمردرد می‌تواند نشانه وجود نوعی عفونت در ستون فقرات باشد که به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن ایجاد شده است. عفونت ستون فقرات را معمولاً می‌توان با مصرف آنتی بیوتیک تحت نظر پزشک درمان کرد.

کاهش وزن سریع

وزن اکثر بزرگسالان ثابت است. بنابراین اگر وزنتان ناگهان کم شد، مثلاً اگر چند هفته متوالی هر هفته 2 کیلوگرم لاغر شدید، لازم است به پزشک مراجعه کنید. اگر کمر دردتان همراه با بی‌اشتهایی ناگهانی، حالت تهوع یا استفراغ است، بدون تاخیر از متخصص ستون فقرات وقت بگیرید. این موارد می‌تواند نشانه وجود مشکلی جدی مانند ایجاد شدن تومور اطراف ستون فقرات باشد.

از دست دادن کنترل مثانه یا روده

اگر کنترل مثانه یا روده برایتان دشوار شده است، باید موضوع را به پزشک اطلاع بدهید. بی‌اختیاری ادرار یا مدفوع می‌تواند نشانه ابتلا به عارضه‌ای جدی اما نادر به نام سندرم کودا اکوینا باشد. سندرم کودا اکوینا پی‌آمد فتق دیسک یا آسیب‌دیدگی ستون فقرات است که باعث فلج شدن ریشه‌های عصب انتهای ستون فقرات شده است.

اگر علاوه بر بی‌اختیاری ادرار و مدفوع در ناحیه لگن نیز دچار بی‌حسی هستید، حتماً این علائم را با متخصص ستون فقرات در میان بگذارید.

شرایط نگران کننده دیگری که مراجعه به متخصص ستون فقرات را ضروری میسازد

قرار گرفتن در شرایط زیر نیز مراجعه به متخصص ستون فقرات را ضروری می‌سازد:

  • کودک یا نوجوانی که دچار کمردرد مداوم است، باید توسط متخصص ستون فقرات معاینه شود. کمردرد عموماً تا سن 35 سالگی شروع نمی‌شود؛ بنابراین اگر فرزندتان از کمردرد شکایت دارد، بهترین کار این است که به دکتر ستون فقرات مراجعه کنید.
  • بیماری که تحت درمان‌های خاص سرطان قرار گرفته است و اکنون از کمردرد مداوم رنج می‌برد، باید به پزشک ستون فقرات مراجعه کند. اگر سرطان داشته‌اید یا در حال حاضر تحت درمان سرطان قرار دارید و به تازگی دچار کمردرد شده‌اید، فوراً به متخصص ستون فقرات مراجعه کنید.
  • تمام افرادی که دچار عارضه‌های ضعیف کننده استخوان مانند پوکی استخوان یا استئوپونی (کاهش تراکم استخوان) هستند. این عارضه‌ها باعث ضعیف شدن ستون فقرات و کمردرد می‌شود.
  • افرادی که به هر دلیلی داروهای استروئیدی مصرف می‌کنند. کمردرد یکی از عوارض جانبی مصرف استروئیدها است.
  • بیمارانی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است. ضعیف بودن سیستم ایمنی خطر دچار شدن به عفونت را افزایش می‌دهد. بیماران مبتلا به HIV یا ناراحتی‌های قلبی سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
  • افرادی که متوجه بدشکلی آشکاری مانند اسیکولیوز (انحراف ستون فقرات) در ستون فقراتشان می‌شوند. متخصصین ستون فقرات می‌توانند این بدشکلی‌ها را با بهره‌گیری از روش‌های مختلف درمان کنند.
  • افرادی که خون در ادرارشان می‌بینند و در یک طرف کمر احساس درد می‌کنند. این موارد می‌تواند نشانه عفونت کلیه باشد.

متخصص ستون فقرات


دکتر ستون فقراتمتخصصین ستون فقرات بخش اعظم وقتشان را به درمان عارضه‌های ستون فقرات و پژوهش درباره بیماری‌ها و روش‌های درمانی مختلف اختصاص می‌دهد. متخصصین ستون فقرات در یک یا چند گرایش زیر تخصص می‌گیرند:

آسیبشناسی بالینی و تشریحی

آسیب‌شناس یا متخصص پاتولوژی پزشکی است که در زمینه طیف وسیعی از بیماری‌های طبیعی مانند آسیب‌شناسی جراحی، آسیب‌شناسی کالبدشکافی و سیتولوژی تشخیصی مطالعه می‌کند و در بیمارستان، آزمایشگاه یا کلینیک‌های خصوصی کار می‌کند. متخصص آسیب‌شناسی به تشخیص بیماری براساس معاینه میکروسکوپی و آزمایش عمومی سلول‌ها و بافت‌ها می‌پردازد.

هوشبری

هوش‎بری شاخه‌ای از پزشکی است که به تسکین درد و مراقبت از بیماران جراحی در طول عمل ستون فقرات و قبل و بعد از عمل اختصاص دارد.

متخصص هوش‌بری به عنوان عضوی از گروه جراحی ستون فقرات غالباً به تشخیص و درمان بیماران دچار سندرم‌های درد مزمن و حاد می‌پردازد. برخی متخصصین هوش‌بری فلوشیپ درد را کامل می‌کنند و فعالیت حرفه‌ایشان را بر روی تزریق‌هایی مانند تزریق استروئید در فضای اپیدورال متمرکز می‌کنند. متخصصین هوش‎بری در مکان‌های گوناگونی مانند کلینیک مدیریت درد یا کلینیک تخصصی ستون فقرات فعالیت می‌کنند. پزشکان دیگر مانند پزشکان عمومی معمولاً بیماران را به متخصص هوش‎بری ارجاع می‌دهند.

پژوهش بنیادی و کاربردی

پژوهشگران ستون فقرات به طور مستمر در حال مطالعه در علوم پایه مرتبط با ستون فقرات و موقعیت‌های بالینی هستند تا از این طریق  بتوانند کمک موثری به درمان مشکلات ستون فقرات بکنند. متخصصین ستون فقرات مانند دارندگان دکترای پزشکی یا رشته‌های دیگر و پزشک استئوپاتی در این پژوهش‌ها شرکت می‌کنند. اکثر متخصصین ستون فقرات علاوه بر پژوهش به درمان بیماران نیز می‌پردازند.

درمان دستی و کایروپراکتیک

متخصص درمان دستی یا کایروپراکتیک به تشخیص و درمان بیماری‌های مرتبط با سیستم‌های اسکلتی، عصبی و عضلانی، به ویژه ستون فقرات می‌پردازند.

متخصص کایروپراکتیک بر این باور است که هر گونه نقص در عملکرد مهره‌ها یا ستون فقرات با اثر گذاشتن بر سیستم عصبی، بسیاری از عملکردهای مهم بدن را مختل می‌کند و عدم تعادل اسکلتی ناشی از اختلال در عملکرد مفاصل، به ویژه مفاصل ستون فقرات، باعث شروع درد و یا نقص در عملکرد اندام‌های مختلف می‌شود.

متخصص کایروپراکتیک نیز مانند هر پزشک دیگری روند استانداردی را برای کسب اطلاعات لازم درباره تشخیص و درمان بیماری‌ها طی می‌کند. چنانچه منشأ درد در ساختارهای اسکلتی ـ عضلانی باشد، متخصص کایروپراکتیک ستون فقرات را دستکاری یا تنظیم می‌کند. بسیاری از متخصصین کایروپراکتیک از روش‌هایی مانند آب درمانی، نوردرمانی، ماساژ، اولتراسوند، برق درمانی و گرما درمانی بهره می‌گیرند و برای حمایت از ستون فقرات از وسایلی مانند بریس، چسب و باند و نوار استفاده می‌کنند. همچنین متخصص کایروپراکتیک درباره اصول کلی سلامتی مانند تغذیه، ورزش، تغییرات سبک زندگی و مدیریت استرس به بیماران مشاوره می‌دهند، اما دارو تجویز نمی‌کنند یا جراحی انجام نمی‌دهند. متخصصین کایروپراکتیک بیماران را در صورت لزوم به متخصصین دیگر ارجاع می‌دهند.

طب اورژانس

طب اورژانس متمرکز بر تصمیم‌گیری آنی و انجام اقدامات لازم برای پیشگیری از مرگ یا ناتوانی بیشتر بیماران است. پزشک اورژانس عمدتاً در بخش اورژانس بیمارستان فعالیت می‌کند و مسئولیت‌های پیش‌بیمارستانی گسترده را در سیستم‌های درمانی اورژانس به عهده دارد. پزشک اورژانس تشخیص اولیه فوری، ارزیابی، مراقبت و نظارت را در ارتباط با طیف وسیعی از بیماران دچار بیماری‌ها و آسیب‌دیدگی‌های حاد انجام می‌دهد. خدمات و مراقبت پزشک اورژانس ماهیت اتفاقی دارد و طیف وسیعی از عارضه‌های رفتاری و جسمی را دربرمی‌گیرد.

پزشک عمومی و پزشک خانواده

گرایش عمومی و مراقبت‌های اولیه شامل پزشک خانواده، انترن، متخصص زنان و مامایی، متخصص اطفال، متخصص کایروپراکتیک و دکتر استئوپاتی می‌شود. ازآنجایی که کمردرد مشکل بسیار شایعی است، این پزشکان غالباً تجربه گسترده‌ای در زمینه درمان کشیدگی عضلات و کمردرد حاد دارند.

پزشک عمومی رویکرد غیرتهاجمی و غیرجراحی را برای درمان بیماری‌ها در پیش می‌گیرد، غالباً داروهایی را برای تسکین درد و التهاب تجویز می‌کند و خدمات فیزیوتراپی را برای کمک به حفظ دامنه حرکتی و قدرت عضلات ارائه می‌دهد. این گروه از پزشکان غالباً دستور می‌دهند آزمایش‌های تشخیصی مختلفی برای بررسی دقیق علل احتمالی کمر درد و گردن درد مداوم انجام شود و بیماران را در صورت لزوم برای تشخیص نهایی و درمان به متخصص معرفی می‌کنند.

طب سالمندی

این شاخه از پزشکی به تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری در سالمندان و مشکلات مربوط به بالا رفتن سن می‌پردازد.

آنکولوژی عضلانی ـ اسکلتی

متخصص آنکولوژی عضلانی ـ اسکلتی پزشکی است که تومورهای خوش‌خیم و بدخیم سیستم اسکلتی ـ عضلانی را تشخیص می‌دهد و درمان می‌کند. آنکولوژی در بنیادی‌ترین سطح، علم تشخیص و درمان سرطان است.

نورولوژی

متخصص نورولوژی یا مغز و اعصاب پزشک یا دکتر استئوپاتی است که در زمینه تشخیص و درمان اختلال‌های سیستم عصبی، شامل بیماری‌های مغز، نخاع، عصب‌ها و عضلات از قبیل سکته مغزی، صرع، سردرد، آلزایمر، ام اس، پارکینسون و گونه‌های مختلف درد تخصص دارد. متخصص مغز و اعصاب به پزشکان دیگر مشاوره می‌دهد و مراقبت بلندمدتی را به بیماران دچار اختلال‌های عصبی مزمن ارائه می‌دهد.

متخصص مغز و اعصاب تمام ساختارهای عصبی بدن را به طور کامل معاینه می‌کند ـ این معاینه شامل عصب‌های سر و گردن، حس، حرکت و قدرت عضلات، تست تعادل و رفلکس و توانایی حرکتی می‌شود. معاینه متخصص مغز و اعصاب می‌تواند به تشخیص افتراقی مشکل عصبی زمینه‌ای مانند ام اس از اختلال اسکلتی ـ عضلانی کمک کند.

متخصصین مغز و اعصاب برای تشخیص عارضه به نتایج معاینه بالینی و آزمایش‌های متداول دیگری مانند سی تی اسکن و اسکن MRI/MRA استناد می‌کنند. این آزمایش‌ها تصاویر کالبدشناختی دقیقی را از مغز، ساختارهای ستون فقرات و رگ‌های خونی به دست می‌دهد. متخصص مغز و اعصاب نمونه‌برداری از مایع مغزی ـ نخاعی (پونکسیون کمری) را نیز انجام می‌دهد. برخی متخصصین مغز و اعصاب می‌توانند نوار مغز (EEG) را که برای ارزیابی وضعیت بیماران دچار تشنج گرفته می‌شود، تفسیر کنند یا نوار عصب و عضله و تست سرعت هدایت عصبی را برای تشخیص مشکلات عصبی و عضلانی انجام دهند.

متخصص مغز و اعصاب داروهای متعددی را برای درمان مشکلات درگیر کننده سیستم عصبی تجویز می‌کند و در صورت لزوم بیماران را برای برخورداری از درمان‌های دیگر به متخصصین مربوطه معرفی می‌کند. متخصص مغز و اعصاب بیمار را برای انجام جراحی به جراح معرفی می‌کند، اما جراحی انجام نمی‌دهد.

نوروپاتولوژی

تخصص نوروپاتولوژی به مطالعه بیماری‌های سیستم عصبی اختصاص دارد و یکی از گرایش‌های آسیب‌شناسی تشریحی است. متخصص نوروپاتولوژی فلوشیپ این رشته را پس از رزیدنتی آسیب‌شناسی عمومی یا تشریحی به پایان می‌رساند و در درمان بیماران به متخصصین دیگر مشاوره می‌دهد.

نورورادیولوژی

نورورادیولوژی یکی از گرایش‌های رادیولوژی است که به استفاده از مواد رادیواکتیو، اشعه ایکس و دستگاه‌های تصویربرداری برای تشخیص و درمان بیماری‌های سیستم عصبی اختصاص دارد. تخصص نورورادیولوژی شامل تصویربرداری بالینی، درمان و علم پایه سیستم عصبی مرکزی و پیرامونی می‌شود که مغز، ستون فقرات، سر، گردن، عمل‌های مداخله‌ای، تکنیک‌های تصویربرداری و مداخله‌ای و مسائل آموزشی، اجتماعی ـ اقتصادی و پزشکی ـ حقوقی را دربرمی‌گیرد.

جراحی مغز و اعصاب

جراح مغز و اعصاب پزشک یا دکتر استئوپاتی است که دوره رزیدنتی پنج یا شش ساله متمرکز بر درمان جراحی بیماران مبتلا به عارضه‌های عصبی را به پایان رسانده است. جراح مغز و اعصاب در زمینه تشخیص و درمان اختلال‌های مغز، ستون فقرات، نخاع، عصب‌ها و عروق درون جمجمه‌ و ستون فقرات تخصص دارد. جراح مغز و اعصاب و جراح ارتوپد دوره آموزشی لازم را برای انجام انواع جراحی ستون فقرات پشت سر می‌گذارند. تنها چند مورد انگشت‌شمار وجود دارد که یکی از این دو متخصص آموزش‌های بیشتری برای درمان آن دیده باشد. برای مثال جراح ارتوپد جراحی بدشکلی‌های ستون فقرات مانند اسکولیوز را انجام می‌دهد و جراح مغز و اعصاب تومورهای درون شامه‌ای (درون کیسه تکال) را جراحی می‌کند.

جراحی ارتوپدی

جراح ارتوپد در زمینه تشخیص و درمان اختلال‌های ستون فقرات، آرتریت، آسیب‌های ورزشی، تروما و شکستگی آموزش می‌بیند. هم جراح ارتوپد و هم جراح مغز و اعصاب دوره آموزشی برای انجام دادن اکثر جراحی‌های ستون فقرات را پشت سر می‌گذارند. تنها چند مورد انگشت‌شمار وجود دارد که یکی از این دو متخصص آموزش‌های بیشتری برای درمان آن دیده باشد. برای مثال جراح ارتوپد جراحی بدشکلی‌های ستون فقرات مانند اسکولیوز را انجام می‌دهد و جراح مغز و اعصاب تومورهای درون شامه‌ای (درون کیسه تکال) را جراحی می‌کند.

استئوپاتی

دکتر استئوپاتی تمام بیماری‌ها و آسیب‌دیدگی‌ها را تشخیص و درمان می‌کند و بر اقدامات پیشگیرانه برای برقراری ارتباط مناسب بین سیستم‌های مختلف بدن و اهمیت سیستم عصبی ـ عضلانی ـ اسکلتی (شامل عصب‌ها، عضلات، استخوان‌ها و مفاصل) تاکید دارد.

متخصص استئوپاتی در صورت لزوم می‌تواند از درمان دستی، درمان دارویی و تمام روش‌های درمانی موجود بهره بگیرد. متخصص استئوپاتی باید دوره تخصصی مربوطه را پشت سر گذاشته باشد و دوره یک ساله انترنی را در طرح یک بیمارستان معتبر گذرانده باشد.

تخصص مدیریت درد

تخصص مدیریت درد مطالعه نظام‌مند علم بالینی و پایه و کاربردهای آن برای کاهش درد و رنج بیماران است. متخصص درد از ترکیبی از ابزارها، تکنیک‌ها و اصول مختلف برگرفته از گرایش‌های درمانی گوناگون بهره می‌گیرد و آنها را در قالب رویکردی کل‌نگر برای کاهش درد به کار می‌گیرد. تخصص مدیریت درد رشته‌ای نوپا با رویکرد میان رشته‌ای است که کاهش درد و رنج بیماران هدف اصلی آن است.

تخصص پزشکی اطفال

تخصص پزشکی اطفال شاخه‌ای از پزشکی است که به مراقبت و رشد کودکان و پیشگیری و درمان بیماری‌های کودکان می‌پردازد. تخصص اطفال در اواسط قرن نوزدهم به یکی از شاخه‌های پزشکی تبدیل شد؛ پیش از آن درمان بیماری‌های کودکان توسط متخصصینی مانند پزشک عمومی و متخصص زنان انجام می‌شد.

طب فیزیکی و توانبخشی

متخصص فیزیاتری پزشک یا دکتر استئوپاتی است که در زمینه طب فیزیکی و توانبخشی (PM&R) تخصص دارد. متخصص طب فیزیکی در زمینه درمان آسیب‌دیدگی‌ها و بیماری‌های عصب، عضله، استخوان و مغز، کاهش درد و بازیابی سبک زندگی فعال تخصص دارد. به عبارت دیگر متخصص طب فیزیکی به رفع ناتوانایی‌ جسمی نشأت گرفته از عارضه‌های مختلف می‌پردازد. متخصص طب فیزیکی در زمینه انواع درمان‌های مداخله‌ای و پزشکی سیستم عضلانی ـ اسکلتی و ستون فقرات آموزش می‌بیند و می‌تواند عمل‌های جراحی کوچکی را انجام بدهد. متخصص طب فیزیکی در کلینیک‌های توانبخشی، بیمارستان‌ها یا کلینیک‌های خصوصی فعالیت می‌کند و غالباً عضوی از گروه درمان جامع عارضه‌های ستون فقرات است.

متخصص طب فیزیکی طرح درمان جامعی را برای مدیریت عارضه‌های ستون فقرات ارائه می‌دهد. این گروه از متخصصین در زمینه استفاده بهینه از طب فیزیکی و کار درمانی برای رفع عارضه‌های اسکلتی ـ عضلانی آموزش می‌بینند. متخصص طب فیزیکی طرح درمان منحصربه فردی را با توجه به عارضه تشخیص داده شده و ارزیابی تاثیرگذاری درمان‌های قبلی تهیه می‌کند و بر انجام دادن آن نظارت می‌کند. متخصص طب فیزیکی با متخصص کاردرمانی و فیزیوتراپی همکاری می‌کند تا بهترین نتیجه ممکن از طرح درمان به دست بیاید. برخی متخصصین طب فیزیکی دوره‌های آموزشی تخصصی را برای انواع تزریق ستون فقرات طی می‌کنند تا به این ترتیب بتوانند دارو را مستقیماً در ساختار مولد درد تزریق کنند. همچنین متخصصین طب فیزیکی بیماران را تشویق می‌کنند که سبک زندگی فعال و سالمی را برای پیشگیری از عود مشکلات ستون فقرات در پیش بگیرند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی به درمان مستقیم بیماران می‌پردازد و در اکثر رشته‌های پزشکی کاربرد دارد. پیشگیری از درد و ناتوانی، بازیابی توانایی عملکردی و تسکین درد، تسهیل فرآیند التیام‌بخشی و سازگار شدن با ناتوانایی دائمی از اهداف اصلی فیزیوتراپی به شمار می‌آید. فیزیوتراپی بخش مهمی از طرح درمان بیماران دچار ناتوانایی‌های دائمی یا موقتی است. متخصص فیزیوتراپی آزمایش‌های مناسبی را برای ارزیابی و سنجش کمّی مشکلات بیماران انتخاب می‌کند و سپس با مشورت پزشکی که بیمار را به وی ارجاع داده است، طرح توانبخشی مناسب را تهیه می‌کند.

متخصصین فیزیوتراپی از روش‌ها و مدالیته‌های متعددی برای تسریع فرآیند التیام بیماران بهره می‌گیرند و تمرین‌ها و حرکات اصلاحی ساده‌ای را به بیماران آموزش می‌دهند تا آنها را در خانه انجام بدهند. جلسات تکمیلی فیزیوتراپی نیز برای ارزیابی وضعیت بیماران و آموزش تمرین‌های جدید پس از اتمام دوره درمان توصیه می‌شود.

کاردرمانی

تخصص کاردرمانی به بازیابی عملکرد جسمی بیمار پس از پشت سر گذاشتن بیماری و سانحه ناتوان کننده می‌پردازد. هدف متخصص کاردرمانی این است که به بیمار کمک کند تا به حداکثر سطح عملکردی مستقل برسد.

مشارکت فعال در فعالیت‌ها و تکلیف‌های درمانی ابزار اصلی متخصصین کاردرمانی است که عملکرد بیمار را بهبود می‌دهد. متخصص کاردرمانی به بیمار کمک می‌کند تا عملکردی را که به تازگی بازیافته است برای تامین نیازهای روزمره‌اش به کار بگیرد.

روانشناسی و روانپزشکی

روانپزشک اختلال‌های رفتاری، روانی یا هیجانی را درمان می‌کند. روانپزشکان از تکنیک‌های مشاوره، درمان دارویی، بستری یا ترکیبی از این روش‌ها استفاده می‌کنند.

روانشناسی به رفتار انسان می‌پردازد و مرتبط با فرآیندهای روانشناختی و ذهنی است.

روماتولوژی

متخصص روماتولوژی پزشک یا دکتر استئوپاتی است که در زمینه تشخیص و درمان بیماری‌های مفصلی و اسکلتی ـ عضلانی تخصص دارد. روماتولوژیست طیف وسیعی از بیماری‌های مزمن اسکلتی ـ عضلانی مانند آرتروز، روماتیسم، اختلال‌های درد اسکلتی ـ عضلانی، فیبرومیالژی، بیماری‌های خودایمنی خاص، پوکی استخوان و التهاب تاندون را تشخیص می‌دهد و درمان می‌کند. تشخیص دادن بسیاری از بیماری‌های مفصلی دشوار است، اما متخصص روماتولوژی با اتکا به آموزش‌هایی که دیده است، می‌تواند اختلال‌های اسکلتی ـ عضلانی را به دقت تشخیص بدهد و بهترین روش درمان را توصیه کند.

 متخصص روماتولوژی گاهی اوقات به متخصصین دیگر مشاوره می‌دهد و گاهی اوقات خود سرپرست گروه درمان است و در قالب یک رویکرد گروهی از توصیه‌های متخصصینی مانند متخصص فیزیوتراپی و روانشناس برای درمان بیماران بهره می‌گیرد.

طب ورزشی

طب ورزشی شامل ارزیابی و درمان آسیب‌هایی می‌شود که هنگام فعالیت‌های ورزشی رخ می‌دهد. طب ورزشی گرایشی از ارتوپدی است و اصول معینی را برای پیشگیری از آسیب‌دیدگی، رویه‌های تشخیصی، درمان‌های کم‌تهاجمی و توانبخشی پیشرفته با توجه به شرایط خاص ورزشکاران و بیماران فعال به کار می‌گیرد.

جراحی تروما

جراحی تروما حوزه‌ای از جراحی است که به درمان اختلال‌های ناشی از سانحه می‌پردازد ـ دامنه این اختلال‌ها از ترومای غیرنافذ در اثر زمین خوردن یا تصادف وسایل نقلیه موتوری تا ترومای نافذ ناشی از تیراندازی و زخم چاقو متغیر است.

Call Now Buttonنوبت دهی
× مشاوره واتساپ