درمان شکستگی لگن در سالمندان و جوانان با طب فیزیکی و توان‌بخشی

شکستگی لگن در سالمندان

شکستگی لگن ممکن است طیفی از یک شکستگی ساده یا یک شکستگی خوش‌خیم تا یک شکستگی مهلک و ناپایدار باشد. حلقه لگن با جوش خوردن استخوان‌ها متصل شده به آن یا استخوان خاجی شکل گرفته و شامل ساختارهای حیاتی مانند عروق خونی و عصب‌های اصلی و دستگاه گوارش و اندام تناسلی باشد. بیشتر شکستگی‌های لگن خطرناک بوده و باعث خونریزی شدید می‌شوند. این آسیب‌ها به دلیل ضربات محکم مانند ضربات ناشی از تصادفات اتومبیل، شکستگی‌های شدید یا سقوط از ارتفاع ایجاد می‌شوند. شکستگی‌های پایدار با شدت کمتر که باعث از بین رفتن یکپارچگی ساختار لگن می‌شوند ممکن است به دلیل وارد آمدن ضربات کم‌شدت‌تر ایجاد شوند و معمولاً باعث شکستگی یکی از استخوان‌های لگن می‌شوند. شکستگی رامی ناحیه تناسلی با ضربات کم شدت‌تر ممکن است باعث پوکی استخوان در افراد سالمند شود. اقدامات جهت درمان شکستگی لگن در سالمندان و نوجوانان به شدت آسیب‌دیدگی بستگی دارد. در شکستگی‌های جزئی، غالب اقدامات درمانی شامل استراحت در رختخواب، مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی یا مسکن‌های تجویزی می‌شود. فیزیوتراپی، استفاده از عصا و به ندرت انجام عمل‌های جراحی اقدامات درمانی هستند که توصیه می‌شوند. طول دوره بهبودی ممکن است از 8 تا 12 هفته طول بکشد.

همه انواع شکستگی‌های لگن با برنامه‌های توان‌بخشی برای بازیابی توان و قدرت حرکتی بهبود یافته و درمان می‌شوند. اقدامات توان‌بخشی باید در مراحل ابتدای آسیب‌دیدگی و برای آسیب‌دیدگی‌های جزئی با حرکات ساده ورزشی مانند انقباض عضلات و حرکت پاها آغاز شود. متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توان‌بخشی دکتر پورقاسمیان معمولاً به شما توصیه می‌کنند که حرکات ورزشی مناسب و دقیقی را با مداخلات مختلف فیزیوتراپی انجام داده تا درد شما کنترل شده و برنامه توان‌بخشی برای شما مؤثر واقع شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌ 03131311013 تماس حاصل فرمایید.

علل شکستگی لگن


  • شدیدترین شکستگی‌ استخوان لگن به دلیل ضربات شدید ایجاد می‌شود.
  • شکستگی‌های پایدار و کم شدت تر لگن بیشتر در افراد سالمند دیده می‌شوند به خصوص افرادی که دچار پوکی استخوان هستند. معمولاً این آسیب‌دیدگی‌ها از زمین خوردن ایجاد می‌شوند.
  • شکستگی لگن ممکن است به دلیل آسیب‌دیدگی‌های ورزشی باشد. این شکستگی‌ها به خصوص در ورزش نوجوانان و ورزش‌هایی که شامل عضلات همسترینگ و استخوان نشیمنگاهی می‌شود ایجاد می‌شود یا در زمانی که گرفتگی‌های ناگهانی عضلانی رخ می‌دهد.

علائم و نشانه‌ها


سابقه وارد آمدن ضربات شدید باعث افزایش احتمال شکستگی استخوان لگن می‌شود. مشخصه همه شکستگی‌های لگن عبارتند از:

  • حساسیت به لمس، کبودی، تورم و کریپتوس استخوان شرمگاهی، استخوان خاصره، ران‌ها و استخوان خاجی
  • هماچوری
  • خونریزی مقعدی
  • هماتوم یا خط شکستگی در معاینات رکتال
  • هماتوم بالای رباط مغبنی، ران پروگزیمال یا کف لگن
  • کبودی کمر به دلیل خونریزی در خلف صفاق
  • ناهنجاری‌ها و اختلالات عروقی و عصبی در یک یا هر دو پا
  • ناتوانی در ابداکشن ران و درد در هنگام حرکت دادن ران که باعث شکستگی استابولیوم می‌شود.
  • در مردان: علائم آسیب‌دیدگی پیشابراه شامل برجستگی پروستات در معاینات رکتال، هماتوم اسکروتوم یا خونریزی در مئاتوس پیشابراه می‌شود.
  • در زنان: خونریزی واژینال و خط شکستگی در معاینه واژینال با دو دست

انواع شکستگی لگن


انواع شکستگی لگن

شکستگی استخوان لگن به صورت زیر تقسیم‌بندی می‌شود:

  • پایدار: که در آن در حلقه لگن نقطه شکستگی ایجاد نشده و خونریزی محدود بوده و استخوان‌ها در محل خود قرار دارند.
  • ناپایدار: که دران دو نقطه یا بیشتر در حلقه لگن با خونریزی متوسط تا شدید ایجاد می‌شود.

هر دو نوع شکستگی لگن به دو دسته شکستگی باز که در آن پوست شکافته شده یا شکستگی بسته که در آن پوست شکافته نمی‌شود تقسیم می‌شوند.

تشخیص


تشخیص شکستگی لگن

شکستگی لگن عموماً با حساسیت به لمس استخوان‌ها، مشکل در راه رفتن یا انجام حرکات دیگر، و هر گونه نقص عملکرد عصبی در قسمت پایین بدن قابل تشخیص است. استفاده از اشعه ایکس به طور معمول می‌تواند شکستگی را تشخیص دهد. در برخی موارد پیچیده‌تر، ممکن است از سی تی اسکن برای گرفتن تصاویر دقیق‌تر و واضح‌تر استفاده شود. با توجه به شدت شکستگی، ممکن است از روش‌های تصویربرداری دیگر نیز استفاده شود.

اقدامات درمانی


استراحت و دوره بهبودی

طول دوره بهبودی به سن و سلامت عمومی شما بستگی دارد. افراد جوان و افرادی که از سلامت بیشتری برخوردار هستند زودتر بهبود می‌یابند. ممکن است چندین ماه طول بکشد تا شکستگی‌های ناپایدار بهبود یابد.

عصا و واکر

درمان شکستگی لگن

شکستگی‌های پایدار مانند شکستگی استخوان لگن معمولاً بدون نیاز به انجام عمل‌های جراحی و با استفاده از عصا و واکر در مدت حدود سه ماه بهبود می‌یابند البته در این مدت نباید وزن بدن روی پاها فشار وارد کند.

دارو

ممکن است داروهایی برای کاهش درد تجویز شوند. به دلیل ناتوانی بلند مدت در حرکت، رقیق‌کننده‌های خون ممکن است در کاهش احتمال تشکیل لخته‌های خون در سیاهرگ‌های پا مؤثر است.

ترکشن و کاهش

در صورتی که در هنگام مصدومیت امکان انجام عمل‌های جراحی برای شما میسر نباشد ممکن است برای تراز کردن و ثبات شکستگی از ترکشن استفاده شود.

عمل جراحی

شکستگی‌های شدید لگن ممکن است به دلیل خونریزی شدید، بسیار خطرناک باشند. در این حالت‌ها، استفاده از فیکساتور خارجی برای استحکام‌بخشی به ناحیه لگن انجام می‌شود. فیکساتور خارجی همچنین به کاهش آسیب داخلی عروق خونی، عصب‌ها و ارگان‌ها کمک می‌کند.

توان‌بخشی و فیزیوتراپی 

درمان شکستگی لگن در سالمندان

زمانی که شما مجاز به تحمل وزن بدن به وسیله پاهای خود شدید، فیزیوتراپی شروع می‌شود. بیشتر افراد مبتلا به شکستگی استخوان لگن باید به مدت 6 تا 12 هفته پس از آسیب‌دیدگی با عصا یا واکر راه بروند. متخصص طب فیزیکی و توان‌بخشی نحوه استفاده صحیح از این ابزار را به شما آموزش می‌دهد. متخصص طب فیزیکی تمریناتی را برای قسمت بالاتنه به شما آموزش می‌دهد تا بتوانید راحت‌تر از این ابزار استفاده کنید. وی ممکن است انجام برخی تمرینات ورزشی را در رختخواب به شما توصیه نماید مانند بلند کردن پا از طرفین. متخصص طب فیزیکی ممکن است انواع مختلف درمان‌ها و روش‌ها را برای کنترل و کاهش درد را به کار گیرند که برخی از آنها عبارتند از:

ورزش‌های توان‌بخشی لگن

زمانی که شکستگی لگن شما به اندازه کافی بهبود یافت، متخصص طب فیزیکی حرکات ورزشی را برای بازیابی دامنه حرکتی، قدرت و استحکام عضلات قسمت فوقانی و پایین بدن به شما آموزش می‌دهد. فیزیوتراپی ممکن است شامل حرکات کم برخورد مانند شنا یا دوچرخه‌سواری شده تا قبل از این که بتوانید به طور کامل وزن بدن را روی پاها بیندازید به اهداف درمانی خود برسید. در حالی که در ابتدا برنامه درمانی شما محدود است، پس از استراحت و بهبودی شکستگی، برنامه تمرینی شما پیش رفته تا عملکرد قسمت پایین بدن شما بازگردانده شود.

تمرینات تقویتی 

متخصصین طب فیزیکی ممکن است روی تقویت قسمت فوقانی بدن و بهبود دامنه حرکتی شما کار کنند زیرا بقیه عضلات شما باید کارنکردن عضلات قسمت آسیب‌دیده را جبران کنند. ممکن است نیاز باشد برای انجام این حرکات از دمبل یا تسمه‌های کششی برای تقویت قسمت فوقانی بدن استفاده کنید.

کار درمانی

توانبخشی شکستگی لگن

متخصص طب فیزیکی و توان‌بخشی بلافاصله پس از انجام عمل جراحی به شما کمک می‌کند تا در رختخواب یا بیرون از آن برای رفع نیاز توالت رفتن، حمام کردن، لباس پوشیدن و آماده کردن غذا بتوانید حرکاتی را انجام دهید. هدف کلی از برنامه درمانی کمک به کسب استقلال در عمل در دوره بهبودی است.

دوران نقاهت و بهبودی


بهبود استخوان‌ها پس از شکستگی استخوان لگن ممکن است 6 تا 12 هفته طول بکشد. ضرورتاً این بدان معنی نیست که شما می‌توانید پس از این مدت به شرایط قبل از آسیب‌دیدگی خود بازگردید و ممکن است بهبودی کامل شما تا یک سال طول بکشد. به هر حال، زمانی که استخوان‌ها بهبود یافتند، شما قادر خواهید بود تا به فعالیت‌های روزمره خود بپردازید. زمانی که توانایی‌های کامل لگن و عضلات بازگشت، پزشک ممکن است به شما اجازه دهد تا به فعالیت‌های ورزشی یا فعالیت‌های سنگین شغلی خود بپردازید.

Call Now Buttonنوبت دهی
× مشاوره واتساپ