آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن است که مفاصل را تحت تأثیر قرار میدهد. روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی است، که نشان میدهد سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا به اشتباه بافتهای بدن را باکتریهای مضر میشناسد و بنابراین، آنتی بادی هایی برای حمله به این بافتها تولید میکند. این بافتها در واقع بافتهای سالم استخوانی هستند که برای تشکیل استخوان جدید لازم هستند. عوامل مختلفی میتواند منجر به این وضعیت شود. علائم اساسی آرتریت روماتوئید درد، تورم و التهاب در مفاصل آسیب دیده است. خوشبختانه امروزه چندین گزینه درمانی برای کمک به کنترل بیماری و کاهش التهاب که دلیل اصلی درد است، در دسترس است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی درمان روماتیسم مفصلی و یا رزرو نوبت در کلینیک دکتر پورقاسمیان میتوانید با شماره تلفن 03131311013 تماس حاصل فرمایید.
دلایل ابتلا به روماتیسم مفصلی
با پیشرفت این بیماری، علائم آرتریت روماتوئید کاملاً غیر قابل تحمل میشوند. ممکن است بخواهید برای تسکین علائم خود به دنبال گزینههای مختلف درمانی باشید، اما بهترین روش این است که علت بیماری خود را بفهمید و در نتیجه یک درمان مناسب را انتخاب کنید.
ویروس، قارچ یا باکتری
بعضی از مطالعات نشان میدهند که میکروبها و میکروارگانیسمها ممکن است نقشی در بروز آرتریت روماتوئید داشته باشند. با این حال، هنوز ثابت نشده است که این موجودات به تنهایی میتوانند عامل ایجاد این بیماری باشند. با این حال، بدون شک، این میکروارگانیسمها نقش مهمی در تشدید علائم آرتریت روماتوئید و پیشرفت بیماری ایفا میکنند. این اتفاق به دلیل تحریک سیستم ایمنی بدن توسط این میکروبها رخ میدهد.
ژنها
شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان میدهد در حدود 80٪ موارد، آرتریت روماتوئید ارثی است. به همین دلیل است که افرادی که سابقه خانوادگی هر نوع آرتروز را دارند، باید بسیار مراقب علائم آرتریت روماتوئید باشند. تشخیص زود هنگام این بیماری به مدیریت بهتر آن کمک میکند.
تغییر در سطح هورمون
تغییرات شدید در سطح هورمونها در بدن انسان نیز میتواند دلیلی باشد که میتواند باعث آرتریت روماتوئید شود. این امر به ویژه در زنان مشاهده میشود. هنگامی که یک زن باردار است، افزایش نسبتاً زیادی پروژسترون و استروژن وجود دارد. با این حال، بعد از زایمان، سطح این هورمونها به شدت کاهش مییابد. بسیاری از زنان که به هر دلیلی مستعد آرتریت روماتوئید هستند، در مرحله بعد از بارداری علائم آرتریت روماتوئید را تجربه میکنند.
غذاها
بسیاری از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید و پزشکان آنها اتفاق نظر دارند که برخی از غذاها ممکن است باعث تشدید علائم شوند. اما تشخیص دقیق مقصر دشوار است زیرا غذاهای مشکل ساز برای همه متفاوت است. برای برخی از افراد میتواند آلرژی باشد، برای برخی دیگر ممکن است یک حساسیت شیمیایی باشد. بهترین روش این است که پیگیری کنید که کدام غذاها علائم شما را ایجاد میکنند و از آنها اجتناب کنید.
درد ناشی از روماتیسم مفصلی: بهترین تسکین دهنده درد برای آرتریت روماتوئید چیست؟
در حالی که هدف کلی از درمان آرتریت روماتوئید جلوگیری از پیشرفت بیماری و آسیب بیشتر به مفصل است ، مدیریت درد برای به حداکثر رساندن کیفیت زندگی افراد یک تمرین روزمره برای بیماران است. درد مزمن میتواند بر توانایی کار بیمار، شرکت در فعالیتهای جسمی و اجتماعی تأثیر منفی بگذارد و به طور کلی زندگی روزمره را مختل کند.
با وجود داروها و انواع روشهای درمانی تهاجمی، بسیاری از بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید درد و سفتی مداوم را تجربه میکنند. واقعیت این است که ممکن است این درد هرگز به طور کامل از بین نرود. اما موارد خاصی وجود دارد که بیماران میتوانند برای کنترل درد و محدود کردن تأثیر آن بر زندگی خود انجام دهند.
برخی از موثرترین و پرکاربردترین روشهای کنترل درد آرتریت روماتوئید شامل موارد زیر است:
داروهای روماتیسم مفصلی
یافتن داروی مناسب برای آرتریت روماتوئید برای مورد منحصر به فرد شما در درمان بیماری ، کاهش التهاب و تسکین درد بسیار مهم است.
بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید معمولاً در یک طرح درمانی تهاجمی قرار میگیرند که شامل داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs) و داروهای ایمونوتراپی به نام اصلاح کنندههای پاسخ بیولوژیک است.
بین داروهای تخصصی آرتریت روماتوئید و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID)، مسکن و کورتیکواستروئیدها، بیماران گزینههای دارویی مختلفی دارند که همگی به کاهش التهاب و تسکین درد کمک میکنند.
گرما و سرما
تعویض بستههای گرما و سرما میتواند به کاهش درد ناشی از التهاب در بیماران آرتریت روماتوئید کمک کند. بستههای سرد به بی حس شدن احساس درد کمک میکنند و گرما باعث شل شدن عضلات و مفاصل میشود. حمام آب گرم میتواند به تسکین درد مفاصل نیز کمک کند. با استفاده منظم از گرما و سرما، میتوان به مدیریت علائم دردناک هنگام بروز آن کمک کرد.
فیزیوتراپی و کاردرمانی
فیزیوتراپی به شما کمک میکند تا با ورزشهای خاص عملکرد مفصل را بازیابی کنید. این روش درمانی میتواند به کاهش درد بسیاری از بیماران کمک کند. فعالیتهایی مانند پخت و پز و استحمام گاهی اوقات ممکن است دشوار باشد و باعث درد شود. کاردرمانی به شما کمک میکند یاد بگیرید چگونه برخی از رفتارهای روزمره خود را تغییر دهید تا دردناک نباشد.
سایر خدمات درمانی حرفه ای که میتوانند به تسکین درد کمک کنند شامل ماساژ درمانی و طب سوزنی است.
رژیم غذایی
رژیم غذایی میتواند در کنترل درد آرتریت روماتوئید نقش داشته باشد. حفظ وزن سالم هنگام ابتلا به آرتریت روماتوئید مهم است. چاقی و مسائل مربوط به مراقبتهای بهداشتی مربوط به آن میتواند به طور قابل توجهی بر مدیریت روماتیسم مفصلی شما تأثیر بگذارد.
همچنین برخی از غذاهای خاص دارای خواص ضد التهابی مانند اسیدهای چرب امگا 3 هستند که در روغن ماهی یافت میشوند. در مورد گزینه مکملهای روغن ماهی برای کنترل سطح التهاب، با یک متخصص پزشکی مشورت کنید.
ورزش
یک جز اصلی و کلیدی در مدیریت و درمان درد آرتریت روماتوئید، ورزش متوسط و منظم است. تحرک بدنی به حفظ و بهبود عملکرد مفصل و دامنه حرکت فرد کمک میکند.
ورزشهایی مانند دویدن، دوچرخه سواری، شنا و پیاده روی میتواند سلامت جسمی شما را بهبود بخشد، انرژی بیشتری به شما بدهد و روحیه شما را بالا ببرد. با پزشک خود در مورد انواع تمریناتی که به موارد نادر آرتریت روماتوئید کمک میکند، مشورت کنید.
نکاتی برای مدیریت درد آرتریت روماتوئید
علاوه بر خود درد، آرتریت روماتوئید میتواند مشکلات و اختلالات دیگری را در زندگی ایجاد کند. برخی موارد وجود دارد که میتوانید برای سالم ماندن و کاهش درد خود انجام دهید. این کارها علاوه بر درمانهای منظم شماست و شما باید این روشهای درمانی را در کنار درمانهای گفته شده پزشک خود انجام دهید.
در اینجا چند نکته برای کمک به شما در مدیریت درد آرتریت روماتوئید و کنار آمدن با این بیماری وجود دارد:
- سیگار نکشید: سیگار کشیدن میتواند عواقب جدی برای بیماران آرتریت روماتوئید داشته باشد. سیگار کشیدن باعث التهاب میشود، که میتواند این بیماری را پیچیده و درد بیشتری ایجاد کند.
- از استفاده از مفاصل آگاه باشید: سعی کنید با آگاهی از فعالیتهای روزمره، استرس وارده بر مفاصل را کاهش دهید. برداشتن وسایل و چرخاندن دستگیره های درب میتواند به مفاصل شما فشار بیاورد و باعث احساس درد شود. به دنبال روشهایی برای تنظیم عادتهای روزمره و محدود کردن استفاده تهاجمی از مفاصل خود باشید.
- با پزشک و روماتولوژیست خود صحبت کنید: اگر با وجود درمان هنوز احساس درد میکنید، یا احساس درد جدید میکنید، حتماً با پزشک و روماتولوژیست خود در ارتباط باشید. ممکن است گزینههای اضافی تسکین درد وجود داشته باشد.
- به دنبال حمایت عاطفی باشید: با پیوستن به یک گروه پشتیبانی از سایر بیماران آرتریت روماتوئید، با هر استرس یا ضربه ای که ممکن است احساس کنید مقابله کنید. مشاوره حرفه ای همچنین ممکن است به بهبود خلق و خوی شما کمک کند و به شما در مثبت ماندن کمک کند.
- تنفس عمیق را تمرین کنید: تمرینات تنفس عمیق و آرامش میتوانند به شما کمک کنند تا آرامش بیشتری داشته باشید و میتوانند ذهن شما را از احساس درد دور کنند. برای کمک به کنار آمدن با هرگونه استرس یا احساساتی که با درد مزمن رخ میدهد، برای چند دقیقه نفس عمیق بکشید.
- استراحت خود را حفظ کنید: استراحت جز مهمی در سالم ماندن، بالا نگه داشتن سطح انرژی و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن است. همچنین میتواند به آرامش عضلات و مفاصل، کاهش فشار روانی و مبارزه با خستگی کمک کند.
اگر همچنان درد مزمن را تجربه میکنید، چندین گزینه برای آزمایش وجود دارد. با متخصص روماتولوژی خود در مورد گزینههای مدیریت درد آرتریت روماتوئید که برای موارد خاص شما مناسب است صحبت کنید.