دلیل اصلی درد آرنج معمولاً به آسیب و التهاب بخشهای مختلفی از مفصل آرنج، شامل استخوان، غضروف، تاندونها و رباطها، برمیگردد. درد مفصل آرنج به دو نوع حاد و مزمن تقسیم میشود. در حالت حاد، درد کمتر از سه ماه طول میکشد، در حالی که در حالت مزمن، بیش از 3 تا 6 ماه ادامه دارد. شدت درد مزمن آرنج میتواند از خفیف تا شدید و بسیار شدید متغیر باشد. درد مزمن مفصل آرنج معمولاً در اثر فعالیتها به شدت افزایش مییابد.
متخصصین ما در کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی دکتر پورقاسمیان با شناسایی عامل ایجادکننده درد آرنج، توسط روشهای مختلف فیزیوتراپی و تکنیکهای ورزشی به درمان موفق دردهای مزمن آرنج شما میپردازند. متخصصین ما روند بهبود درد آرنج و مشکل ایجادکننده آن را تسریع کرده و از بروز مجدد آن جلوگیری مینمایند. تکنیکهای فیزیوتراپی مورد استفاده در کلینیک ما عبارتند از:
- ماساژدرمانی
- ورزشدرمانی
- الکتروتراپی
- اولتراسوندتراپی
- مگنتتراپی
- لیزرتراپی
جهت کسب اطلاعات بیشر و مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید با شماره 03131311013 تماس حاصل فرمایید.
علل درد آرنج
بیماری آرنج تنیسبازان
آرنج تنیسبازان یا اپی کندیلیت جانبی یک بیماری التهابی است که در قسمت جانبی مفصل آرنج ایجاد میشود. این بیماری در اثر استفاده بیشازحد از آرنج ایجاد میشود که در پی آن بیمار دچار درد و التهاب میگردد. هرگونه صدمهای به تاندونها در نقطه اتصالشان به استخوان آرنج نیز میتواند منجر به بیماری آرنج تنیسبازان شود.
بیماری آرنج گلف بازان
بیماری آرنج گلف بازان ناشی از صدمه به ماهیچههایی است که باعث خم شدن مچ دست و انگشتان میشوند. معمولاً، محل آسیب در بخش داخلی و اپی کندیل آرنج قرار دارد، که یک برآمدگی استخوانی در داخل آرنج است و به ماهیچهها متصل میشود. در افراد مبتلا به آرنج گلف بازان، اغلب در هنگام گرفتن اشیاء یا خم کردن مچ دست و انگشتان، درد تجربه میشود. همچنین، ممکن است درد در هنگام کشیدگی عضلات نیز ایجاد شود.
شکستگی آرنج
شکستگی آرنج به آسیبدیدگی بخشی اشاره دارد که به آن ” زائده اولکرانون ” میگویند و میتوان ران را در زیر پوست آرنج احساس نمود. این نوع از شکستگی درد شدیدی ایجاد میکند و ممکن است با دررفتگی آرنج همراه باشد.
آرتریت روماتوئید آرنج(روماتیسم مفصل آرنج)
آرتریت روماتوئید آرنج حالتی است که در معاینات بالینی زیاد مشاهده میشود. آرتریت روماتوئید آرنج میتواند دردناک باشد و بسیاری از فعالیتهای روزمره را با مشکل مواجه نماید.
آرتروز آرنج
آرتروز آرنج یک بیماری است که به علت ساییدگی و فرسودگی مفصل آرنج ایجاد میشود، معمولاً با افزایش سن و یا وجود آسیبدیدگی قبلی در آرنج این حالت در بیماران پدیدی میآید. زمانی که غضروف موجود بین استخوانهای مفصل آرنج فرسوده و پاره میشوند، استخوانها بر روی یکدیگر ساییده خواهند، به این حالت آرتروز مفصل میگویند. تخریب غضروف، حرکات طبیعی مفصل آرنج را تحت تأثیر قرارمی دهد و آن را دردناک و محدود میکند.
آرتریت سپتیک (عفونی) مفصل آرنج
آرتریت سپتیک وضعیتی که در آن یک یا چند مفصل بدن توسط میکروارگانیسمهایی تحت حمله قرارگرفته و منجر به التهاب عفونی در مفصل آلوده میشود.آرتریت سپتیک مفصل آرنج زمانی رخ میدهد که آرنج مبتلابه عفونت شده، و در پی آن آرنج دچار التهاب و آرتریت میشود.
بورسیت مفصلی آرنج
بورسیت مفصلی آرنج بیماریای است که در آن “بورسا” در اطراف مفصل آرنج ملتهب و یا تحریک شده باشد. بورسا کیسههای پر از مایع هستند که مابین استخوان و بافتهایی مانند تاندونها قرار دارند. هنگامیکه این کیسهها تحریک شوند، ممکن است دچار التهاب گردند که به آن بورسیت میگویند. در بورسیت مفصلی آرنج، بافتهای نرم مفصل آرنج دچار التهاب میشوند، ازاینرو علائمی همچون درد، تورم و احساس ناراحتی در مفصل پدید خواهد آمد.
سندرم تونل کوبیتال
سندرم تونل کوبیتال نام مشکلی از آرنج است که در اثر فشار بیش از اندازه روی عصب اولنار که زیر آرنج قرار دارد ایجاد میشود. این امر منجر به ایجاد علائم و نشانه هایی مانند بی حسی، گزگز و همچنین درد در ناحیه آرنج، ساعد و دست میشود. عصب اولنار از درون کانالی به نام کانال کوبیتال عبور میکند که در قسمت داخلی آرنج قرار گرفته است. سندرم تونل کوبیتال نوعی نوروپاتی است که در اثر فشار عصب اولنار ایجاد میشود و در نتیجه، فشردگی عصب اولنار نیز نامیده میشود
تشخیص
درد آرنج اغلب بهسادگی با بررسی شرححال و معاینه فیزیکی تشخیص داده میشود. همانطور که در بالا توضیح داده شد، برای برخی از بیماریها، آزمایشهای بیشتری مانند تصویربرداری به کمک اشعه ایکس، اسکن MRI، آزمایش آرتوگرافی و آسپیراسیون مایع آرنج ممکن است درخواست شود.
درمان درد آرنج
درمان درد آرنج به علت پدیدآورنده درد بستگی دارد که میتواند ناشی از التهاب یا پارگی در بخشهای مختلف آرنج ازجمله: عضلات، تاندونها یا رباطها باشد.
اصلاح فعالیتها
اولین کار در خصوص درد آرنج این است که از انجام فعالیتهای تحریککننده آرنج دوری نمایید، مانند: هل دادن و یا کشیدن اشیاء سنگین و ورزش، تاز مانی که شرایط شما بهتر گردد.
استفاده از یخ
ماساژ با یخ می به التهاب جانبی و داخلی آرنج را کاهش دهد. بهمنظور کاهش التهاب مفصل آرنج و یا بافتهای آن، یک کیسه یخ را بر روی آرنج دردناک قرار دهید، این کار میتواند عملکرد مفصل را نیز بهبود بخشید.
ماساژ
ناحیه دردناک مفصل آرنج را بهآرامی ماساژ دهید. هنگامیکه التهاب فروکش نمود، به جهت حفظ قدرت عضلات حمایتکننده از آرنج، بهآرامی ورزشهای ملایم را شروع نمایید. همیشه با حرکتهای آرام شروع کنید، تا قدرت تحمل شما افزایش یابد.
بستن آرنج
برای درمان درد و سوزش ، بستن آرنج میتواند راهکار بسیار مؤثری باشد. با محدود شدن حرکت آرنج، به عضلات و بافتها فرصت داده میشود تا سریعتر خود را ترمیم نمایند. همچنین این کار به تسکین درد و سوزش آرنج نیز کمک مینماید. توصیه میشود برای دستیابی به نتیجه مطلوب، حداقل حدود یک ساعت نیم آرنج بسته شود.
داروها
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSID) برای کمک به تسکین درد میتوانند کمککننده باشند. همچنین آنها اثر آرامبخشی در رباطها و عضلات دارند و کمک میکنند تا درد در آنها فروکش نماید.
تزریق کورتون
اگر درمانهای دیگر کارساز نباشد، میتوان برای تسکین درد آرنج از کورتیکواستروئیدها استفاده نمود. گاهی اوقات لیدوکائین نیز با کورتون ترکیب میشود تا درد تزریق کاهش یابد.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
پلاسمای غنی از پلاکت پی آر پی جدیدترین درمان بحثبرانگیزی است که برای صدمات تاندونهای آرنج میتواند مورد استفاده قرار گیرد. نتایج این درمان بهتر از تزریق کورتونها ارزیابی میشود.ازآنجاکه خونرسانی به تاندونهای مجروح ضعیف میباشد، ترمیم آنها کند میباشد. پلاکتهای خون میتوانند فاکتورهای رشد و ترمیمی را جذب نمایند، بنابراین تزریق پلاکتها به محل تاندونهای آسیبدیده، که از خون خود بیمار گرفته میشود، ایده مناسبی میباشد.
تزریق اوزون
تزریق اوزون، انتقال اکسیژن فعال بهطور مستقیم به ناحیه آسیبدیده است. ازون خاصیت احیاکنندگی و ضدالتهابی دارد، بنابراین تزریق اوزن به داخل بافتهای ملتهب آرنج میتواند در فروکش نمودن درد و التهاب مؤثر باشد. اوزون میتواند درد آرنج را تسکین داده و بازسازی بافتها را تحریک نماید. ازون با فعالسازی سلولهای بنیادی که نقش مؤثری درترمیم و بازسازی سلولهای آسیبدیده دارند، حتی برای بیماران مبتلابه آسیبهای شدید مفصل آرنج، میتواند مؤثر باشد.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی در بالا بردن سرعت فرایند درمان و به دست آوردن نتایج مطلوب بسیار مهم است. همچنین فیزیوتراپی احتمال عود مجدد درد را نیز در آینده کاهش میدهد.
فیزیوتراپی میتواند شامل روشهای درمانی زیر باشد:
- ماساژ بافت نرم
- الکتروتراپی
- درمان اولتراسوند
- درمان با لیزر
- حرکتدرمانی آرنج
- سرما و گرما درمانی
- آتلبندی یا اسپلینت
- تمرینات خاص بهمنظور بهبود قدرت و انعطافپذیری آرنج
- اصلاح و آموزش روش انجام فعالیتهای روزمره
- برنامهریزی مناسب برای بازگشت به فعالیتها
شاکویوتراپی
شاکویوتراپی (ESWT) نوعی روش درمانی است که میتواند برای رفع درد آرنج مفید باشد. همچنین این روش میتواند فرایندهای ترمیم را تحریک نماید. با مسدود کردن سیگنالهای درد بهصورت مؤثر و سریع میتواند علائم بیماران را کاهش دهد.
ورزشهای توانبخشی آرنج
برای افزایش توانبخشی افراد، بهرهگیری از برخی تمرینات تقویتی، مانند: چرخش مچ دست، تمرینات کششی و خم کردن، تمرینات مقاومتی برای انگشتان؛ درخش داخلی و خارجی بازو، میتواند مؤثر باشد. شما میتوانید تمام تمرینات بالا را به کمک وزنه و یا دمبل مناسب انجام دهید. در تمرینات قدرتی، همزمان با آسانتر شدن حرکات دست برای شما، بدون آنکه تعداد دفعات حرکتها را اضافه کنید، بهتدریج و بهآرامی میزان وزنه دمبل یا وزنهها را افزایش دهید.