درد شست پا: درمان و علت

درد مفاصل پنجه پا یک مشکل شایع است، به خصوص در انگشتان پا، که بیشتر در بزرگ‌ترین انگشت پا (شست پا) رخ می‌دهد. زیرا هنگام راه رفتن 90 درصد وزن بدن بر روی شست پا قرار می‌گیرد، بنابراین بیشتر دردهای ناحیه انگشتان پا در شست پا بروز می‌کند. درد شست پا ممکن است نشان‌دهنده مشکلی در استخوان‌ها، بافت‌های نرم پا، ناخن و یا پوست باشد.

تشخیص سریع‌تر علت ایجاد درد شست پا، احتمال موفقیت در درمان بلندمدت با روش‌های طب فیزیکی و توان‌بخشی را برای بیمار افزایش می‌دهد. متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توان‌بخشی دکترپورقاسمیان یک برنامه جامع درمانی مختص هر بیمار، متشکل از ورزش‌های مخصوص و روش‌های تسکین درد مثل اولتراسوند، لیزر تراپی، تحریک الکتریکی عصب (TENS)، شاک‌ویو تراپی و PRP و اوزون تراپی برای رفع مشکل درد شست پا و مشکلات ناشی از آن ارائه می‌نمایند.

جهت دریافت مشاوره و اطلاع از روش‌های درمانی مورد استفاده در کلینیک ما یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره  03131311013  تماس حاصل کنید.

دلایل درد انگشت شست پا


نقرس

darshastpa1

یکی از علل شایع درد در شست پا، بروز نقرس است. نشانه‌های شایع این مشکل، شامل بروز درد ناگهانی و شدید، تورم، قرمزی، حساسیت و داغ بودن شست پا است. نقرس بیشتر بر روی بزرگ‌ترین انگشت پا (شست) تأثیر می‌گذارد، اما گاهی نیز می‌تواند بر سایر انگشتان پا اثر بگذارد.

پای چکشی/پتکی/پنجه‌ای

darshastpa2

یکی دیگر از علل شایع درد مفاصل پنجه پا، انحراف استخوان کوچک پنجه پا است. بسته به آن‌که کدام مفصل پنجه تحت تأثیر قرار گرفته باشد، مشکل به وجود آمده اسم‌های متفاوتی دارد:

  • انگشتان پا چکشی: در این حالت مفصل میانی پنجه به سمت پایین خم شده و باعث می‌شود مرکز پنجه پا به سمت بالا قوس پیدا کند.
  • انگشتان پا پتکی: مفصل انتهایی پنجه (نزدیک‌ترین مفصل به نوک پنجه) به سمت پایین خم شده و از مستقیم قرار گرفتن انگشتان پا ممانعت می‌کند.
  • انگشتان پا پنجه‌ای: هر دو مفصل میانی و انتهایی پنجه به سمت پایین خم شده و باعث می‌شود که انگشتان پا پیچ خورده و فرم پنجه حیوانات را به خود بگیرد.

پینه پا

darshastpa3

پینه پا که به کمانی بودن شست پا نیز معروف است یکی دیگر از دلایل رایج احساس درد در انگشت شست پا است. با گذشت زمان، سر انگشت شست به سمت داخل پا تغییر مکان می‌دهد در حالی‌که انتهای آن به سمت خارج پا متمایل شده و حالت بیرون‌زدگی در پا ایجاد می‌کند.

پنجه تنیسی

darshastpa4

پنجه تنیسی با آسیب‌دیدگی‌های مکرر انگشت شست که باعث می‌شود خون در زیر ناخن پا جمع شود ایجاد می‌شود. این مسئله باعث درد ضربانی انگشت شست و قرمز یا سیاه به نظر رسیدن ناخن شست می‌گردد.

انگشت چمنی

darshastpa5

انگشت چمنی از جمله دلایل بروز درد در شست پا بوده و هنگامی به وجود می‌آید که شست پا مقدار زیادی به سمت عقب خم شود. این مسئله باعث آسیب رسیدن به رباط‌های اطراف مفصل می‌شود. نتیجه این اتفاق، احساس درد در ناحیه شست پا، خشکی و تورم آن است.

مورتون نوروما

darshastpa6

مورتون نوروما عارضه‌ای است که عصب‌هایی که بین انگشتان پا قرار دارند را تحت تأثیر قرار داده و باعث درد، خارش و بی‌حسی بین انگشتان پا و کف پا می‌شود. برخی از بیماران در توصیف این درد می‌گویند حس آن‌ها مانند وقتی است که یک سنگ کوچک زیر پایشان قرار دارد.

ناخن فرورفته

darshastpa7

فرورفتگی ناخن معمولاً در بزرگ‌ترین انگشت پا رخ می‌دهد و هنگامی اتفاق می‌افتد که لبه منحنی کنار ناخن، پوست انگشت را پاره می‌کند. از جمله علائم این مشکل می‌توان به درد شست پا، تورم و قرمزی اشاره کرد.

التهاب استخوان‌های سزاموئید
darshastpa8

این مشکل هنگامی رخ می‌دهد که در استخوان‌های سزاموئید و تاندون‌های اطراف آن تورم به وجود آید. این مسئله معمولاً به دلیل پوشیدن مکرر کفش‌های پاشنه‌بلند و یا فعالیت‌هایی که باعث وارد آمدن فشار زیاد به نوک پنجه پا می‌شود ایجاد می‌گردد.

آرتروز پنجه پا

darshastpa9

آرتروز نیز از جمله دلایلی است که باعث بروز درد در انگشتان پا می‌گردد. آرتروز بیشتر در کف انگشت بزرگ پا در مفصل متاتارسوفارنژیال (MTPJ) رخ می‌دهد.

دلایل کمتر شایع درد شست پا

دلایل دیگری وجود دارد که کمتر شایع است و باعث بروز درد در شست پا می‌شود. این دلایل عبارت‌اند از:

  • شکستگی: شکستن یکی از استخوان‌های انگشتان پا که می‌تواند به دلیل ضربه و یا وارد آمدن فشار مکرر بر آن به وجود آید.
  • سندروم پنجه آبی: در این عارضه در رگ‌های خونی پا گرفتگی به وجود آمده و گردش خون و اکسیژن در پا کاهش می‌یابد. در این حالت پا آبی‌رنگ شده و بسیار دردناک می‌گردد.
  • بیماری عروقی: تنگ شدن رگ‌های خونی باعث کاهش جریان خون و اکسیژن در پاها و کف پا می‌شود.
  • دیابت: افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند به دلیل آسیب‌پذیری بیشتر در رگ‌های خونی و اعصاب پیرامونی آن، بیشتر معرض مشکلات پا قرار دارند.
  • کپسولیت: تورم کیسه مفاصل، اطراف مفاصل شفاف انگشتان پا کیسه‌ای وجود دارد که توسط مایعی پر شده است.
  • تومورها: به وجود آمدن تومور (غده) در استخوان‌های پا بسیار نادر است و بین 3 تا 6 درصد از تومورهای استخوانی را شامل می‌شود.

درمان درد انگشت شست پا


کمپرس آب گرم و سرد

darshastpa10

کمپرس یخ باعث کم شدن درد مربوط به ورم مفاصل شده و تورم را کاهش می‌دهد. اگر از التهاب شدید رنج می‌برید استفاده از کمپرس آب گرم باعث تسکین آن خواهد شد.

پوشیدن کفش مناسب

darshastpa11

کفش راحت و مناسب برای هر شخص بسیار لازم است. کفش می‌بایست به اندازه کافی بزرگ باشد تا باعث وارد آمدن فشار بر پینه پا یا میخچه نگردد. زنانی که به مشکل ورم مفاصل پا یا پنجه پا مبتلا هستند نباید کفش پاشنه‌بلند بپوشند زیرا باعث وارد آمدن فشار غیر ضروری بر پا می‌گردد. کفش‌های ورزشی کف قوی‌تری دارند و هنگام راه رفتن فشار کمتری بر پای فرد وارد می‌کنند.

ارتز و کفی کفش

darshastpa12

با توجه به شدت درد در ناحیه پنجه پا، استفاده از کفی کفش، عصا و ارتز می‌تواند باعث کاهش درد در آن ناحیه شود. بخصوص کفی کفش با اصلاح عدم راستایی پنجه پا و توزیع وزن بدن بر روی پا می‌تواند باعث کاهش درد شما در هنگام پیاده‌روی گردد.

تجویزهای دارویی

darshastpa13

داروهای مسکن مانند استامینوفن باعث کاهش درد بدون کم کردن تورم می‌شوند. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDS) برای کاهش تورم به همراه درد کاربرد دارد.

الکتروتراپی

darshastpa14

در روش الکتروتراپی از سیگنال‌های الکتریکی برای مداخله در ارسال سیگنال‌های عصبی درد به مغز استفاده می‌شود. این روش به طور مؤثری باعث کاهش سرعت و یا منحرف کردن پیام‌های درد از اعصاب پا به مغز می‌شود. واژه TENS به طور گسترده در تمامی دنیا برای عارضه‌های دردناک پا استفاده می‌شود.

درمان با لیزر سرد

darshastpa15

در روش درمان درد شست پا با لیزر سرد بافت‌های پنجه پا با فوتون‌ها هدف قرار گرفته و باعث انرژی دادن و زیاد شدن گردش خون در قسمت‌های دردناک پنجه می‌گردد. این روش باعث بهبودی‌های متناوب در بدن شما، کاهش تورم و در نتیجه از بین رفتن درد پا می‌شود.

شاک‌ویو تراپی

darshastpa16

روش شاک‌ویو تراپی با وارد کردن آسیب‌های کوچک به بافت‌های پنجه پا کار می‌کند. این آسیب‌های کوچک باعث آغاز عکس‌العمل‌های بدن جهت بهبودی می‌شود. آغاز روند بدن برای بهبودی سبب شکل‌گیری رگ‌های خونی شده و مواد مغذی بیشتری به نواحی آسیب‌دیده پا می‌رساند. آسیب‌های کوچک ایجاد شده باعث تحریک روند ترمیم در بدن شده و علائم درد پا را از بین می‌برد.

درمان با ماساژ

darshastpa17

استخوان‌های گرد کف پا و پنجه را مالش دهید. از بالای پا شروع کرده و به سمت کف پا بروید. هر پا را به آرامی ماساژ دهید. تا آخرین دامنه حرکت پا، پا را به سمت جلو و عقب خم کنید. کناره پا را گرفته و آن را به سمت خارج بکشید. حرکت را از قوس پا شروع کرده، به گردی پا رسیده و به انگشتان پا ختم کنید. این کار بخصوص زمانی که شما در طول روز کفش تنگ پوشیده باشید مفید است. پنجه پا را بکشید، آن را تکان دهید و سپس آن را حرکت دهید. کناره‌های پنجه پا و فضای بین آن را ماساژ دهید. بالا و پایین پنجه پا را ماساژ دهید.

درمان با تمرینات درمانی

  • انگشتان پا را بالا ببرید، بکشید و سپس خم کنید.

darshastpa18

  • پنجه پا را بفشارید.

darshastpa19

  • شست پا را بکشید.

darshastpa20

  • توپ گلف را بر زیر پنجه پا بلغزانید.

darshastpa21

  • با انگشتان پا حوله را بپیچانید.

darshastpa22

  • با انگشتان پا گلوله‌های شیشه‌ای را بردارید.

darshastpa23

  • بر روی شن راه بروید.

darshastpa24

 

Call Now Buttonنوبت دهی
× مشاوره واتساپ