درد کشاله ران چه علتی دارد و چطور درمان می شود؟

کشاله ران درناحیه لگن است که بین شکم و ران قراردارد یعنی از زیر شکم تا سر ران. کشاله ران دارای پنج ماهیچه است که ماهیچه ها در همکاری با یکدیگر باعث حرکت پاها می‎شوند. این ماهیچه ها عبارتند از:

  • ماهیچه نزدیک کننده کوتاه
  • ماهیچه نزدیک کننده دراز
  • ماهیچه نزدیک کننده بزرگ
  • ماهیچه نواری
  • ماهیچه شانه ای

هر گونه ناراحتی در این ناحیه باعث درد کشاله ران می‎شود. درد معمولا به دلیل فعالیت‎های بدنی مثل ورزش است. تحلیل رفتن یا کشیدگی عضله در ناحیه کشاله ران یکی از شایع ترین آسیب‎ها در بین ورزشکاران است.

درد کشاله ران می‎تواند از نظر چگونگی و شدت متفاوت باشد. ممکن است خفیف یا شدید باشد، به آرامی یا ناگهانی شروع شود، آزار دهنده، تیز، ضربان دار یا حتی سوزناک باشد. درد کشاله ران با توجه به علائم و دلایل زمینه ای آن به روش ‎های مختلفی تشخیص داده و درمان می‎شود.

دلایل درد کشاله ران


درد کشاله ران یک بیماری شایع است و ممکن است برای هرکسی اتفاق بیافتد. درد کشاله ران دلایل نهفته ای دارد که نسبت به سایر دلایل شایع‎تر هستند.

شایعترین دلایل درد کشاله ران

کشیدگی عضلات

کشاله ران شما ممکن است با انجام فعالیت‎های بدنی مانند ورزش یا حرکت نامناسب مفصل ران، تحلیل رفته یا دچار کشیدگی شود. همچنین ممکن است رباط‎ها یا تاندون‎های داخلی ران بیش از حد کشیده شده یا پاره شوند. در نتیجه باعث ایجاد درد ناگهانی و تیز در کشاله ران می‎شود و شما ممکن است دچار اسپاسم داخلی ران و احساس ضعف در پاهای خود شوید.

کشیدگی عضلات و کشاله ران

در برخی موارد ممکن است فشار عضلانی به تدریج ایجاد شود مثلا: اگر اغلب اوقات ورزش‎های دارای برخورد بدنی مثل فوتبال، راگبی یا هاکی انجام می‎دهید یا هنگامی که یکی از عضلات کشاله ران خود را مکررا تحت فشار قرار می‎دهید.

فتق کشاله ران

این مشکل زمانی رخ می‌دهد که قسمتی از روده یا بافت چربی در شکم، به دلیل ضعف در جدار شکم، از طریق مجرای کشاله ران بیرون پروز می‌کند. در بریتانیا، تقریباً یک چهارم مردان در یک مرحله از زندگی خود با فتق کشاله ران مواجه می‌شوند. این بیماری در مردان به طور هشت برابر بیشتر از زنان روی می‌دهد.

گاهی اوقات این بیماری هیچ علائمی ندارد. اما اگر علایمی وجود داشته باشد، ممکن است در هنگام سرفه، عطسه یا اعمال فشار برای بلند کردن چیزی، درد مبهم یا کششی در ناحیه زیر شکم و کشاله ران احساس شود. همچنین، ممکن است در قسمت کشاله ران یا کیسه بیضه مردان، یک پروزش به وجود آید که هنگام درازکشیدن ممکن است صاف شود.

اگر بافت بیرون زده از دیواره شکم، گیر کند ممکن است باعث قطع جریان خون و در نتیجه ایجاد فتق خفه شود و شما را در یک شرایط اورژانسی قرار دهد. علائم فتق خفه عبارتند از:

  • تب
  • ناتوانی در باز شدن روده یا دفع باد معده
  • حالت تهوع
  • قرمزی یا در ناگهانی در اطراف برآمدگی‎، زیرشکم یا کشاله ران
  • استفراغ

اگر هر یک از این علائم را دارید به اورژانس مراجعه کنید.

فتق فمورال

این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که بخشی از روده یا بافت چربی در شکم به دلیل ضعف دیواره شکم از طریق مجرای فمورال که در قسمت داخلی بالای ران قرار دارد بیرون می‎زند. فتق فمورال یکی از بیست نوع فتق است که در زنان بیشتر از مردان اتفاق میافتد.

 این بیماری ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد اما اگر دقت کنید احتمالا درد مبهم، کشش یا برآمدگی را در کشاله ران احساس ‎می‎کنید. این برآمدگی هنگام که دراز بکشید صاف می‎شود.

فتق فمورال ممکن است خفه شود که در این صورت شما در شرایط اورژانسی قرار می‎گیرید.

دلایلی که کمتر باعث درد کشاله ران میشوند

سنگ کلیه 

سنگ‎های کلیه، سنگ‎های سختی هستند که در کلیه و مجاری ادرای به وجود می آیند. ممکن است درد شدید و سایر عوارض را به دنبال داشته باشند. اگر سنگ کلیه از مجرای ادراری (لوله دفع ادرار) عبور کند، می‎تواند باعث ایجاد امواج دردی به نام قولنج کلیوی شود.

درد ممکن است خفیف یا شدید باشد و معمولا در زیر شکم یا دو طرف بدن بین دنده ها و لگن رخ می‎دهد. این درد می‎تواند به ناحیه کشاله ران، کیسه بیضه و نوک آلت تناسلی مردان سرایت کند. سایر علائم سنگ کلیه عبارتند از:

  • وجود خون در ادرار
  • تکرر ادرار
  • حالت تهوع
  • درد هنگام دفع ادرار
  • استفراغ

سنگ‎های بزرگ کلیه ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.

عفونت کلیه

عفونت‎های کلیه معمولا در اثر عفونت‎های مثانه ایجاد می‎شوند که به یک یا هر دو کلیه سرایت می‎کنند. این عفونت معمولا به خاطر باکتری ای کولی به وجود می آید و علائمی مثل وجود خون یا چرک در ادرار، تکرر ادرار و درد کشاله ران دارد. عفونت‎های کلیه معمولا با مصرف آنتی بیوتیک درمان می‎شوند.

عفونت مجاری ادرار (UTI)

UTI به عفونت هر قسمت از مجاری ادراری که شامل کلیه ها و مجرای ادرار می‎شود اشاره دارد. این عفونت‎ها می‎توانند باعث درد متوسط تا شدید کشاله ران شوند، این دردها هنگام دفع ادرار بدتر می‎شوند. علائم دیگر عبارتند از:

  • ادرار قهوه ای، قرمز یا صورتی رنگ
  • ادرار کدر
  • تکرر ادرار
  • ادرار پررنگ
  • افزایش دفعات دفع ادرار و در مقادیر کم

UTI اغلب خود به خود و بدون درمان برطرف می‎شود، در غیر اینصور ممکن است پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند.

پروستاتیت

به عفونت یا تورم غده پروستات، پروستاتیت گفته می‎شود. پروستاتیت غده‎ کوچکی است که در پایین مثانه مردان ایجاد می‎شود. این بیماری احتمالا خود به خود بهتر می‎شود؛ اما اگر علت آن عفونت باشد ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. علائم آن شامل: درد کشاله ران و مشکل درد هنگام دفع ادرار است.

بزرگ شدن غدد لنفاوی

در کشاله ران چندین غده لنفاوی وجوددارد که به آن‎ها غدد لنفاوی اینگونیال و فمورال گفته می‎شود. عفونت، آسیب و در موارد نادر سرطان می‎توانند باعث تورم غدد لنفاوی و ایجاد درد یا ناراحتی کشاله ران شوند.

آرتروز لگن

آرتروز یکی از شایع‎ترین موارد التهاب مفاصل است که باعث درد و سفتی مفاصل می‎شود. آرتروز مفصل ران می‎تواند غضروف لگن را از بین ببرد و باعث سفتی و درد لگن شود. این درد معمولا با فعالیت بدتر می‎شود و با استراحت بهبود می یابد (نشستن روی صندلی کوتاه یا رانندگی درد را افزایش می‎دهد). همچنین ممکن است هنگام حرکت دادن لگن متوجه صدای ترکیدن شوید.

آرتروز لگن و درد کشاله ران

با فیزیوتراپی، مصرف داروهای ضد التهابی و تزریق استرویید به مفصل می‎توان آرتروز را درمان کرد؛ اما اگر این درمان‎ها موثر نباشند ممکن است به جراحی نیاز داشته باشید.

گیر کردن مفاصل ران

گیر کردن مفصل ران به دلیل تشکیل‎ خارهای استخوانی (برآمدگی) روی استخوان‎های مفصل ران ایجاد می‎شود. این وضعیت اغلب اولین مرحله شروع آرتروز است که باعث ناراحتی و کاهش حرکت مفصل ران می‎شود که می‎تواند درد مبهمی در کشاله ران یا قسمت بیرونی لگن شما یا دردی تیز و آزار دهنده داشته باشد.

پارگی لابروم لگن 

لابروم لگن از یک لایه غضروف تشکیل شده که مفصل را را می‎پوشاند. پارگی در این غضروف می‎تواند باعث درد شدید در کشاله ران یا پایین بدن هنگام انجام حرکات خاص شود. همچنین ممکن است هنگام حرکت دادن لگن دچار احساس ترکیدن یا گرفتگی در لگن شوید.

شکستگی لگن

به شکستگی در قسمت یک چهارم بالایی استخوان ران، شکستگی لگن گفته می‎شود. پوکی استخوان شما را بیشتر در معرض خطر شکستگی استخوان قرار می‎دهد. شکستگی لگن دلایل دیگری هم مثل افتادن، برخورد ضربه مستقیم به لگن، استرس آسیب زا یا سرطان دارد. شکستگی لگن معمولا باعث درد کشاله ران یا قسمت بیرونی باسن می‎شود. خم کردن یا چرخاندن لگن درد را بدتر می‎کند. اگر لگن شما به دلیل سرطان یا آسیب ناشی از استرس ضعیف شده، ممکن است قبل از ایجاد شکستگی دچار درد شدید در قسمت ران یا کشاله ران شوید.

استئونکروز لگن

استئونکروز که به عنوان نکروز آواسکولار هم شناخته می‎شود، زمانی رخ می‎دهد که سلول‎های استخوانی شما به اندازه کافی خون دریافت نمی‎کنند و در نتیجه میمیرند. استئونکروز لگن باعث تحلیل رفتن مفصل ران می‎شود و علائمی مثل درد مبهم، شدید یا ضربان دار در کشاله ران یا قسمت انتهایی آن دارد. چون توانایی تحمل وزن شما توسط مفصل به مرور زمان کاهش می یابد ممکن است دچار لنگی پا شوید.

استئونکروز و درد کشاله ران

اپیدیدیمیت (عفونت بیضه) 

این بیماری که در مردان رخ می‎دهد به التهاب لوله ی حاوی اسپرم که به پشت بیضه متصل است گفته می‎شود و معمولا به دلیل عفونت ایجاد می‎شود. علائم اپیدیدیمیت عبارتند از:

  • تب و لرز
  • ترشحات شیری از آلت تناسلی
  • دردی که به تدریج از کشاله ران یا کیسه بیضه شروع می‏شود و تا بیضه ادامه می یابد
  • درد هنگام دفع ادرار
  • تورم بیضه

پیچ خوردگی بیضه

این مشکل زمانی در مردان رخ می‎دهد که طناب حاوی اعصابی که بیضه را تغذیه می‎کند پیچ خورده است. این وضعیت باعث درد ناگهانی و شدید بیضه و کشاله ران می‎شود و به دلیل قطع خون رسانی به بیضه باعث ایجاد شرایط اورژانسی می‎شود. برای برطرف کردن این مشکل بیمار ظرف چند ساعت باید جراحی شود در غیر این صورت می‎تواند باعث مرگ بیضه شود. پیچ خوردگی بیضه اغلب برای پسران نوجوان اتفاق می‎یافتد.

ورم بیضه

ورم بیضه که برای مردان اتفاق می‎یافتد باعث تورم یک یا هر دو بیضه می‎شود. این مشکل به دلیل عفونت رخ می‎دهد و اغلب دلیل آن همان عفونتی است که باعث بیماری اپیدیدیمیت می‎شود.

بنابراین دو بیماری اپیدیدیمیت و ورم بیضه می‎توانند همزمان رخ دهند. ورم بیضه ممکن است به دلیل عفونت ویروس اوریون باشد.

کیست تخمدان

کیست‎های تخمدان که در زنان ایجاد می‎شود کیسه های پر از مایعی هستند که ممکن است روی تخمدان یا داخل آن‎ها ایجاد شود. کیست‎های تخمدان اغلب هیچ علائمی ندارند اما در صورت داشتن علائم باعث درد کشاله ران می‎شوند که این درد به سمتی از بدن شما که کیست‎ها در آن قرار دارند سرایت می‎کند.

سایر علائمی که روی قسمتی از بدن که کیست‎ها در آن قرار دارند تاثیر می‎گذارند عباتند از: نفخ، فشار و تورم.

این کیست‎ها ممکن است بترکند که این اتفاق باعث درد شدید و ناگهانی می‎شود.

مشکل عصبی 

اگر یک عصب در قسمت پایین ستون فقرات به دلیل فشار بافت اطراف تحت فشار قرار بگیرد ممکن است باعث بی حسی، سوزن سوزن شدن و درد شدید در کشاله ران شود. به این وضعیت رادیکولوپاتی کمر گفته می‎شود.

اگر یک عصب در قسمت پایین ستون فقرات گیر کند (مثلا عصب ابتوراتو یا عصب ایلیوانیگونیال) ممکن است باعث بی حسی، سوزن سوزن شدن ودرد کشاله ران و وسط ران شود.

شرایط شکم یا لگن

برخی از بیماری‎ها که روی شکم (مثل دیورتیکولیت یا آنورسیم آئورت شکمی) ولگن (مثلا کیست تخمدان) تاثیر می‎گذارند ممکن است باعث ایجاد درد شود. این درد می‎تواند از کشاله ران شروع شود یا به این قسمت سرایت کند.

استئوتیت پوبیس

استئوتیت پوبیس وضعیتی است که باعث التهاب مفاصل غضروفی می‎شود، در محل مثانه قرار دارد و دو استخوان شرمگاهی شما را به هم وصل می‎کند. این مشکل اغلب در وزشکاران، زنان باردار یا کسانی که سابقه آرتروز التهابی، آسیب یا جراحی لگن دارند رخ می‎دهد. دیگر عللائم این بیماری عبارتند از: تب و تغییر در نحوه راه رفتن (باعث می‎شود شما کج و سنگین راه بروید).

مفصل عفونی

در موارد نادر مفصل ران ممکن است دچار عفونت شود. این مشکل باعث تورم، گرما و قرمزی اطراف لگن، تب و درد شدید کشاله ران به ویژه زمانی که لگن را حرکت می‎دهید، می‎شوید. این بیماری بیشتر در افراد بالای هشتاد سال و افرادی که مفصل ران مصنوعی دارند یا اخیرا جراحی لگن انجام داده اند رخ می‎دهد. با این حال ممکن است این بیماری در افراد مبتلا به دیابت و روماتیسم مفصلی هم رخ دهد.

تومور 

در موارد بسیار نادر درد کشاله ران می‎تواند به دلیل وجود تومور در عضله یا استخوان به ویژه در قسمت داخلی ران باشد. این درد معمولا با فعالیت بدنی بدتر می‎شود.

تشخیص درد کشاله ران


اکثر افراد مبتلا به درد کشاله ران نیاز به مراقبت پزشکی ندارد؛ اما اگر درد شدید و طولانی و همراه با تب یا تورم باشد باید به پزشک مراجعه کنید. این علائم ممکن است نشان دهنده‎ وضعیت جدی‎تری باشند. پزشک علائم شما را بررسی می‎کند و از شما درباره فعالیت‎های اخیرتان سوال می‎کند. این اطلاعات برای تشخیص مشکل به پزشک کمک می‎کنند؛ و در صورت لزوم برای شما معاینه فیزیکی ناحیه کشاله ران را همراه با سایر آزمایشات انجام می‎دهند.

تشخیص درد کشاله ران

تست فتق

پزشک یک انگشت را داخل بیضه (کیسه ای که بیضه ها را در برمی‎گیرد) وارد می‎کند و از شما میخواهد که سرفه بزنید. سرفه فشار داخل شکم را افزایش می‎دهد و روده های شما را به داخل دهانه فتق فشار می‎دهد.

سونوگرافی

اشعه ایکس و سونوگرافی می‎تواند به پزشک شما کمک کند تا تشخیص دهد که آیا شکستگی استخوان، توده بیضه یا کیست تخمدان باعث درد شکاله ران می‎شود یا خیر.

شمارش کامل خون (CBC)

این نوع آزمایش خون می‎تواند به تشخیص وجود عفونت کمک کند.

درمان درد کشاله ران


درمان درد کشاله ران به علت اصلی آن بستگی دارد. شما اغلب می‎توانید دردهای جزئی را در خانه درمان کنید اما درد شدیدتر ممکن است به درمان پزشکی نیاز داشته باشد.

درمان درد کشاله ران

درمان خانگی

اگر درد کشاله ران در اثر یک فشار ایجاد شده باشد احتمالا درمان خانگی بهترین گزینه برای شما است. استراحت دو تا سه هفته ای بدون فعالیت بدنی باعث می‎شود که درد شما به طور طبیعی بهبود یاید.

برای کنترل درد و ناراحتی می‎توانید داروهای ضد درد مثل استامینوفن (تیلنول) مصرف کنید. همچنین استاده از کمپرس یخ، چند بار در روز و هر بار به مدت بیست دقیقه می‎تواند موثر باشد.

درمان پزشکی

اگر دلیل درد کشاله ران شکستگی یا ترک استخوان باشد ممکن است برای درمان آن نیاز به جراحی داشته باشید. همچنین اگر علت اصلی علائم شما فتق کشاله ران باشد نیاز به جراحی دارید.

اگر روش‎های مراقبت در منزل برای مشکل شما موثر نباشد ممکن است پزشک برایتان دارو تحویز کند تا التهاب را کاهش دهد و باعث تسکین علائم شما شود. اگر این کار هم موثر نباشد ممکن است به شما توصیه کنند که به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید.

پیشگیری از درد کشاله ران


کشیدگی کشاله ران می‎تواند درناک باشد و مانع انجام دادن فعالیت‎های مورد علاقه تان شود؛ اما راه هایی برای پیشگیری از کشیدگی کشاله ران وجود دارد:

  • قبل از هر گونه فعالیت بدنی، پاها و عضلات کشاله ران را گرم کنید. دویدن آهسته یا فعالیت‎های دیگر برای بالا بردن دمای بدن احتمال کشیدگی عضلات را کاهش می‎دهند.
  • کفش‎های راحتی بپوشید تا تکیه گاه خوبی داشته باشید
  • شدت تمرین خود را به آرامی افزایش دهید
  • اگر هنگام ورزش در کشاله ران یا داخل ران احساس درد یا کشیدگی کردید ورزش را متوقف کنید
  • برای تقویت عضلات ران به طور منظم ورزش کنید به خصوص اگر قبلا کشاله ران شما دچار کشیدگی شده

درمورد سایر کارهایی که می‎توانید برای کاهش احتمال کشیدگی کشاله ران انجام دهید با پزشکتان مشورت کنید.

Call Now Buttonنوبت دهی
× مشاوره واتساپ