آرنج گلف بازان یا گلف البو به التهاب و/یا تخریب تاندونهای اطراف برآمدگی استخوانی داخل آرنج (اپیکندیل داخلی) اطلاق میشود. این عارضه ممکن است در ورزشکارانی که گلف یا سایر ورزشهای پرتابی را انجام میدهند رخ دهد، اما بیشتر در بین غیرورزشکاران و افراد میانسال شایع است. آرنج گلف بازان به یک اندازه در مردان و زنان رخ میدهد.
هنگامی که برای اولین بار وارد کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر پورقاسمیان میشوید، ما به شما کمک میکنیم مکانیزم آسیب را شناسایی کنید و تکنیکهایی را برای جلوگیری از تکرار آسیب در آینده یاد بگیرید. برای گلف البو، این کار معمولاً مستلزم اصلاح تکنیک بک هند است تا در آینده مجدداً باعث ایجاد آسیب نشود. در اینجا هدف درمان کنترل درد است که برای این کار میتوان از اولتراسوند، شاک ویو، ماساژ، درمانهای دستی یا لیزر و اوزون تراپی، پیآرپی یا تزریق کورتیزون استفاده کرد. هنگامی که علائم تسکین یافتند میتوانید تمرینات کششی را آغاز کنید.در ادامه، ابتدا تمرینات ایزومتریک (منقبض کردن عضلات ساعد بدون حرکت دادن آن) را جهت تقویت بافتها و سپس تمرینات کانسنتریک (بالا بردن) و اکسنتریک (پایین آوردن) را انجام خواهید داد. جهت مشاوره درباره درمان گلف البو یا رزرو نوبت میتوانید با شماره 03131311013 تماس حاصل فرمایید.
علل آرنج گلف بازان
این عارضه عموماً ناشی از مشت کردن محکم و مکرر در حین ورزش یا بلند کردن اجسام رخ میدهد. عضلات فلکسور ساعد که مچ دست را رو به داخل خم میکنند به اپیکندیل داخلی آرنج متصل هستند. گاهی اوقات، استفاده شدید و محکم از این عضلات، به محل اتصال تاندونها به استخوان داخل ساعد، که در اینجا بیشترین فشار را تحمل میکند، آسیب میرساند.
سایر علل گلف البو عبارتند از:
- کار با ابزارهایی مانند شنکش
- چکشکاری
- خم کردن رو به داخل مچ دست در حین تمرینات تقویتی عضله دوسر
- پرتاب با تکنیک نامناسب
- دست دادن به دفعات بسیار زیاد
علائم گلف البو
هنگام بروز این عارضه یک یا چند مورد از علائم شایع گلف البو بروز خواهد کرد، که عبارتند از:
- درد: شایعترین علامت است.
- در داخل آرنج، که میتواند در امتداد طرف داخلی ساعد گسترش یابد.
- هنگام مشت کردن
- هنگام چرخاندن چوب گلف برای ضربه زدن به توپ
- هنگام دست دادن
- هنگام چرخاندن دستگیره در
- هنگامی که برای بلند کردن اجسام کف دست رو به زمین قرار داده میشود.
- حساس شدن داخل آرنج
- خشکی: آرنج خشک خواهد شد.
- بیحسی یا گزگز: که به انگشتها، خصوصاً انگشت حلقه یا کوچک، منتشر میشود.
- ضعیف شدن دست
- ممکن است آرنج بدشکل به نظر برسد
تشخیص آرنج گلف بازان
پزشک یا فیزیوتراپ برای تشخیص عارضه در بازو، ابتدا اقدام به معاینه کرده و در مورد علائم با شما مشورت میکند. سپس با وارد کردن فشار به ناحیه اطراف آرنج، این ناحیه را در خصوص وجود هرگونه درد بررسی میکند. سپس دست را با کمی فشار به طرف بالا خم میکند تا بررسی شود که آیا این حرکت منجر به درد شده یا خیر.
درمان آرنج گلف بازان
رایس (R.I.C.E)
معمولاً به عنوان اولین درمان برای آرنج گلف بازان و تنیس بازان از سیستم رایس استفاده میشود، که عبارت است از:
- استراحت: باید به آرنج استراحت داده شود تا آسیبدیدگی فرصت بهبودی بیابد.
- یخ: استفاده از یخ در طول 2 تا 3 روز اول بعد از آسیب باعث کاهش درد، التهاب و تورم میشود.
- فشردهسازی: استفاده از بریس آرنج، با کاهش دادن فشاری که بر آرنج وارد میشود به بهبودی آن کمک میکند.
- بالا بردن آرنج: خونریزی و تورم را کاهش میدهد.
اصلاح فعالیتهایی که باعث بروز علائم میشوند
فعالیتهایی که باعث درد میشوند را شناسایی کرده و انجام آنها را موقتاً کنار بگذارید تا التهاب کاهش یافته و در نتیجه تاندون بتواند بهبود یابد. به این منظور، اصلاح فعالیتهای شغلی و حذف حرکات تکراری دست ضروری است.
بستههای سرد
به مدت 10 دقیقه یک کیسه یخ یا نخودهای یخزدهی پیچیده شده در یک حوله را روی ناحیه دردناک بگذارید. در طول 3 روز اول، این حرکت را روزی 3 تا 4 بار تکرار کنید.
متن شکل: رایس: استراحت، یخ، فشردهسازی، بالا بردن عضو
مسکنهای ضدالتهاب و انواع دیگر داروهای مسکن
لطفاً هنگام تهیه دارو، به دکتر داروساز بگویید که چه داروهای دیگری مصرف میکنید. همچنین مطمئن شوید که آنها با داروهای جدید تداخلی نداشته باشند.
استفاده از اسپلینت یا بریس آرنج
در موارد شدید، بریس یا اسپلینت نیز تجویز میشود. زیرا در چنین مواردی ضروری است که به آرنج استراحت داده شده و از انجام فعالیتهای کاری یا ورزشی که درد را تداوم میدهند خودداری شود زیرا در غیر این صورت سرعت فرایند بهبود کاهش مییابد.
تزریق استروئید
گاهی اوقات، پزشک تزریق استروئید را پیشنهاد میدهد که برای تسکین درد در کوتاه مدت مفید است.
پرولوزن تراپی
پرولوزون تراپی شامل تزریق اوزون به تاندون است که باعث افزایش جریان خون و رسیدن مواد مغذی التیامبخش بیشتری به آرنج شده و همچنین میزان و فعالیت فیبروبلاستها و کندروبلاستها در محل آسیب را افزایش میدهد. این سلولها کلاژن و غضروف مورد استفاده بدن برای ترمیم رباطها و مفاصل آسیبدیده را تولید میکنند. این افزایش فعالیت ترمیم سلولی باعث افزایش استحکام و سفت شدن بافتهای آسیبدیده میشود؛ که در نتیجه ناحیه آسیبدیده ثبات یافته و علت درد از بین میرود.
تزریق پیآرپی
تزریق پیآرپیِ به دست آمده از خون خود بیمار که با هدایت اولتراسوند انجام میشود، روش مؤثری برای درمان عارضه گلف البو است.
فیزیوتراپی
طبق تحقیقات انجام شده، اگرچه ممکن است که فیزیوتراپی در زمینه کاهش درد در کوتاه مدت به اندازه یک تزریق استروئید مؤثر نباشد اما این تکنیک در دراز مدت نسبت به تزریق استروئید مزایای بیشتری دارد. در اینجا، فیزیوتراپ انجام آرام تمرینات کششی و تمرینات درجهبندی شده عضلهسازی را آموزش میدهد.
فیزیوتراپ به شما کمک میکند حرکات دردناک را شناسایی کرده و از انجام آنها اجتناب کنید تا به این ترتیب تاندون ملتهب بتواند بهبود بیابد. همچنین وی از یخ، ماساژ با یخ یا گرمای مرطوب برای کنترل درد استفاده میکند. در کنار فیزیوتراپی از مدالیتههای درمانی مانند اولتراسوند، شاک ویو یا لیزر نیز استفاده میشود.
شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی برای بیمارانی که جدیداً مبتلا به اپیکندیلیت خارجی یا داخلی تشخیص داده شدهاند درمان مؤثری است. در مواردی که تزریق موضعی استروئید مضر است میتوان از شاک ویو تراپی به عنوان جایگزین آن استفاده کرد. در این روش، پالسهای با فشار متمرکز باعث ترمیم بافت محل مورد نظر میشوند.
درمانهای دستی
فیزیوتراپ با استفاده از تکنیکهای دستی، مانند حرکت دادن آرام مفصل، ماساژ بافتهای نرم و حرکات کششی آرنج، ساعد و مچ دست به بازیابی کامل قابلیت حرکت عضلات کمک میکند. معمولاً، فیزیوتراپ از تکنیکهای دستی و کشش دستی برای نواحی شانه و ستون فقرات صدری نیز استفاده میکند، زیرا عدم تعادل عضلات ناحیه قفسه سینه و شانهها میتواند بر تاندونهای داخل آرنج تأثیر بگذارد.
تمرینات مناسب گلف البو
به عنوان بخشی از درمانهای دستی، به شما تمرینات بهبود تحرک و حرکات کششی آموزش داده میشود که به حفظ حالت و حرکت صحیح آرنج و مچ دست کمک میکنند.
کشش فلکسور مچ دست
دست آسیبدیده را کاملاً کشیده روبروی خود نگهدارید، طوری که کف دست رو به پایین باشد. با دست دیگر، انگشتان دست آسیبدیده را بگیرید و مچ دست را به عقب بکشید، تا جایی که کشش را در داخل ساعد احساس کنید. 15 ثانیه نگهدارید و حرکت را 3 تا 5 بار تکرار کنید. این تمرین را روزی 2 تا 3 بار انجام دهید.
تمرینات قدرتی
فیزیوتراپ، بسته به نوع عارضه، تعیین خواهد کرد که بعد از تسکین درد، کدام تمرینات قدرتی را باید انجام دهید. در اینجا، شما میتوانید برای تقویت عضلات ضعیف خود از وزنه، توپ طبی، باند کشی و سایر انواع تمرینات مقاومتی استفاده کنید. به علاوه، یک برنامه تمرین خانگی دریافت خواهید کرد که به شما کمک میکند تا مدتها بعد از پایین دوره فیزیوتراپی نیز بتوانید قدرت بازو، آرنج و دستهایتان را حفظ کنید.
پیشگیری از گلف البو
بهترین راه برای پیشگیری از گلف البو اجتناب از وارد آوردن فشار بیش از حد به تاندونهای آرنج است. اقدامات زیر به شما در رسیدن به این هدف کمک خواهند کرد:
- انجام فعالیتهایی که باعث درد میشوند را متوقف کرده یا راه متفاوتی برای انجام آنها بیابید.
- اگر ورزشی انجام میدهید که مستلزم حرکات تکراری است، برای جلوگیری از کشیدگی آرنج، در مورد تکنیکتان از یک مربی راهنمایی بخواهید.
- قبل از انجام فعالیتهای وزشی گرم کنید و حرکات کششی را به آرامی انجام دهید.
- افزایش قدرت عضلات ساعد به پیشگیری از گلف البو کمک میکند.