پادرد به هرگونه درد یا ناراحتی در بازه از مفصل ران تا پاشنه اطلاق میشود. شکایت از درد پا به طور عمومی رایج است. پاها از مفاصل، عضلات، تاندونها، رباطها، اعصاب و عروق خونی تشکیل شدهاند و تمام این عوامل میتوانند تحت تأثیر جراحت، التهاب و سایر مشکلات قرار گیرند که منجر به بروز درد در منطقه کشاله ران و پا میشوند.
درد پا میتواند به صورت موقت یا دائمی باشد و ممکن است تمام پا یا فقط یک ناحیه خاص از آن را تحت تأثیر قرار دهد. در برخی موارد، درد پا ممکن است از منطقه دیگری از بدن، مانند کمر، به ناحیه پا منتقل شود. این نوع درد پا را همچنین به عنوان “تیرکشیدن پا” شناخته میکنند.
اگر پس انجام یک ورزشی سبک یا وارد آوردن فشاری خفیف به پاهای خود، دردی را در پاهای خود احساس کردید و یا اگر درد، تورم، قرمزی و یا گرمی را همواره در عضلات ساق پای خود احساس میکنید، حتماً به دنبال درمان پا درد برای خود باشید.
متخصصین ما در کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی دکتر پورقاسمیان پس از تشخیص علت پا درد و در نواحی مختلف پا و با بهرهگیری از روشهای موثر و جدید طب فیزیکی و توانبخشی از جمله لیزرتراپی، اوزوندرمانی، وزرش و کشش عضله و نیز برنامههای توانبخشی به بیماران در کاهش و رفع مشکل پا درد و علت آن کمک خواهند کرد. برای اطلاع از سایر روشهای درمانی و نیز ساعات کار این کلینیک میتوانید با ما از طریق شماره 03131311013 تماس حاصل فرمایید.
عوامل درد پا
پادرد معمولاً از مشکلاتی ایجاد میشود که با انجام اقدامات خودمراقبتی و یا عمل به برنامهی درمانی پزشک تسکین مییابد.
عوامل مرتبط با آسیب
برخی از آسیبها ممکن است مسبب ایجاد درد پا باشند، این آسیبها عبارتند از:
- ایجاد ترکهایی مویی و شکستگی پا
- گرفتگی عضلات (اسب چارلی) که معمولاً به دلیل خشکی پا و یا استفادهی بیش از اتفاق میافتد.
- صدمات ناشی از استفادهی بیش از حد (شین اسپلنیت)، فشار و یا رگبهرگ شدن
- آسیبهای جراحتی (پارگی تاندون آشیل، پارگی مینیسک زانو)
علل التهابی و مربوط به سیستم خود ایمنی بدن
درد پا میتواند به دلیل تخریب ساختار مفصل، شرایط التهابی و بیماریهای خودایمن ایجاد شود، برخی از این موارد عبارتند از:
- کیست بیکر
- بوریست پا
- فیبرومیالژیا (نقاط ماشهای)
- نقرس (نوعی ورم مفصل)
- لنگی متناوب به دلیل تصلب شرایین
- آرتروز زانو
- روماتیسم مفصلی
- التهاب تاندون
- رگهای واریسی
عوامل دیگر
درد پا ممکن است نشانهای مشکلی مبهم و یا نادر باشد که معمولاً بلافاصله آشکار نمیشود. این موارد عبارتند از:
- تومور استخوان (بدخیم یا خوشخیم)
- استفاده از داروهایی چون کورتیکواستروئید یا آلوپورینول، که معمولاً برای درمان نقرس استفاده میشوند.
- بیماری لگکالوپرتس (نادر، بیماری مخرب استخوانهای مفصل ران)
- استئومیلیت (عفونت استخوان)
- آسیب به عصب سیاتیک در نتیجهی انحراف ستون فقرات و یا تخریب دیسکهای کمری
- سلولیت (عفونت پوستی)
- شکستگی غضروف رشد
عوامل جدی و تهدید کنندهی زندگی
در برخی از موارد، درد پا میتواند نشانهای از یک عارضهی جدی و یا تهدیدکنندهی زندگی باشد. در این شرایط باید در اسرع وقت برای انجام معاینات لازم به یک مرکز پژشکی اورژانسی مراجعه شود. این موارد عبارتند از:
- ترومبوز وریدی عمیق که باعث آمبولی ریه، حملهی قلبی و یا تی سکتهی مغزی میشود.
- بیماری عروق محیطی که خونرسانی به اندام را محدود میکند.
- تنگی کانال نخاعی
نشانههای دیگری که همراه با درد پا اتفاق میافتند کدامند؟
ممکن است علائم دیگری، بسته به نوع بیماری زمینهای، اختلال یا مشکل، با درد پا همراه باشند. برخی از این علائم عبارتند از:
- خستگی
- تب
- درد مفصل
- کاهش دامنهی حرکتی مفصل
- برآمدگیهای پوستی
- رگهای واریسی
گاهی درد پا با علائم و نشانههایی همراه میشود که میتواند نشانگر عارضهای جدی و تهدیدکنندهی زندگی باشد. اگر هر کدام از این علائم را همراه با درد پا مشاهده کردید فوراً به یک مرکز اورژانس پزشکی مراجعه کنید:
- رنگپریدگی یا سردی پا
- اشکال در تنفس
- تب بالا (بالاتر از 101 درجهی فارنهایت)
- ناتوانی در راه رفتن یا تحمل وزن برروی پاها
- درد بعد از راه رفتن یا فعالیتی خفیف
- پوستی رنگ پریده یا مایل به آبی (سیانوز)
- شنیده شدن صدا در لحظهی وارد آمدن آسیب به پا
- ضعف تدریجی و بیحسی پایین ساق پا همراه با از دست رفتن کنترل ادرار و مدفوع
- رگههای قرمز در پا
- گرما، قرمزی و تورم پا
- بروز زخم در پاها یا انگشتان که به درستی بهبود نمییابد.
درمان درد پا
در صورتیکه مشکل درد پا به گرفتگی عضلات و یا آسیبهایی جزئی بازگردد، شما معمولاً قادر خواهید بود در منزل این مشکل را برطرف کنید. در صورتی که درد پای شما ناشی از گرفتگی عضلات، خستگی و یا استفادهی بیش از حد باشد، انجام درمانهای خانگی زیر را امتحان کنید:
- پای خود را در موقعیت استراحت قرار دهید و با استفاده از بالشهایی آنها را بالاتر آورید.
- تا زمان بهبودی پاها، از مسکنهایی که بدون نسخه امکان تهیهی آنها وجود دارد ماندد آسپرین یا ایبوپروفن، استفاده کنید تا درد و ناراحتی خود را تسکین دهید.
- جورابهای فشردهسازی بپوشید و با استفاده از جورابی ساق بلند آن را پوشش دهید.
- مقداری یخ را، حداقل چهار مرتبه در روز، برروی ناحیهی دردناک پا قرار دهید.
- از حمامی گرم و حرکاتی کششی استفاده کنید.
در صورتی که درمانهای خودمراقبتی در طول چند روز نخست جوابگو نباشد، با یک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی دیدار کنید. پزشک راهکارهایی را برای بهبود درد پای شما ارائه خواهد کرد که در ادامه بیان میشوند.
دارودرمانی
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) از جمله آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن، که بدون نیاز به نسخه پزشک قابل تهیه هستند، بسیار موثر در کاهش درد خواهند بود. برای کنترل اسپاسم، ممکن است شلکنندهی عضلانی تجویز شود. در موارد درد شدید، به همراه داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی و شلکنندهی عضلانی، ممکن است یک داروی مسکن نیز تجویز شود. استروئیدها قادرند به کاهش تورم و التهاب اعصاب کمک کنند. این داروها به صورت خوراکی یا تزریق مستقیم به ناحیهی دردناک (مانند تزریق استروئید اپیدورال یا تزریق در مفصل فاست) استفاده میشوند.
فیزیوتراپی و تمرین
ما معمولاً برای بسیاری از دردهای پا، در آغاز برنامهای تقریباً عادی را پیشنهاد میدهیم. فیزیوتراپی در بازیابی کامل فعالیتها در اسرع وقت و جلوگیری از آسیب مجدد بسیار مؤثر خواهد بود. متخصصین طب فیزیکی بهترین شیوههای برخاستن و راه رفتن، تمریناتی برای تقویت و کشش بخش پایین کمر ، پاها و عضلات شکم را به شما یاد خواهند داد.
ممکن است برای دورههای کوتاهی، ماساژدرمانی، اولتراسوندتراپی، دیاترمی، گرمادرمانی و کششدرمانی برای شما توصیه شوند. استفاده از کایروپراکتیک (درمانهای دستی) و آبدرمانی نیز مؤثر خواهد بود.
شاکویوتراپی
این شیوهی درمانی (شاکویوتراپی) برای افرادی که از دردهای شدید و مزمن رنج میبرند، نتایج بسیار خوبی را به همراه خواهد داشت. این شیوهی درمانی کامل غیرتهاجمی و بدون عادت خواهد بود و به هیچگونه بیحسی نیازی نخواهد داشت.
لیزرتراپی
طیف گستردهای از دردهای پا را میتوان با استفاده از لیزردرمانی مداوا کرد. این شیوهی درمانی کاملاً بدون درد و جراحت خواهد بود.
بیوفیدبک
یکی از روشهای جایگزین و بدون جراحت درمان درد پا، بهرهگیری از آموزشهای بیوفیدبک است. این شیوهی درمانی با تمرکز بر توانایی بازآموزی مغز بیمار، محرکهای منفی را با مثبت جایگزین خواهد کرد. این شیوهی درمانی کاملاً غیرتهاجمی بوده و با خطرات بسیار کمی همراه است.
اوزونتراپی
اوزونتراپی، شکلی از پزشکی ترمیمی است. این شیوهی درمانی بدون جراحی و بدون کوتیزون است و به منظور ترمیم و بازسازی مفاصل ضعیف، رباطها، تاندونها برای تسکین درد مورد استفاده قرار میگیرد.
کفی و کفشهای طبی
کفی و کفشهای طبی، موقعیت و حرکات پا را کنترل میکنند. این وسایل از گسترش درد و ناتوانی و مشکلات بیشتر جلوگیری میکنند.
جراحی
انجام جراحی معمولاً به ندرت لازم میشود، مگر در مواردی که ضعف عضلانی به دلیل بیرونزدگی دیسک وجود داشته باشد و یا درد شدید، پس از گذراندن دورههای درمانی بدون جراحی معقول، برطرف نشده باشد.
برای درمان پادرد، درد و ضعف در ران و ساق پا روش های دیگری ازجمله طب سوزنی،تحریک الکتریکی از طریق پوست و … نیز وجود دارد.