کمردرد مزمن نوعی بیماری است که زنان بیشتر از مردان به آن مبتلا میشوند. دلایل مختلفی برای این امر وجود دارد تفاوت در ساختار لگن، تغییرات هورمونی و فشارهای وارد شده بر بدن ناشی از بارداری و زایمان همه از عوامل موثر در این امر هستند.
مانند اکثر عارضهها، اولین قدم برای تسکین درد، شناختن مشکل است. حرکت ضعیف ستون فقرات همچنین میتواند بر سلامت عمومی شما تأثیر بگذارد. سابقه کامل و معاینه توسط پزشک به تعیین علت مشکل کمک میکند و به شما در مسیر بهبودی و تحرک بهتر ستون فقرات کمک میکند.
مطالب زیر را برای توضیحاتی در مورد هفت عارضه مزمن کمردرد که به احتمال زیاد در زنان بیش از مردان رخ میدهد، مطالعه کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی روشهای درمان کمردرد و یا ارتباط با کلینیک دکتر پورقاسمیان می توانید با شماره تلفن 03132372301 تماس حاصل فرمایید.
علت کمردرد در خانمها
بیایید دلایل مختلف اینکه چرا در ناحیه کمر خود احساس درد میکنید و آنچه میتوانید برای درمان کمر درد انجام دهید را بررسی کنیم.
آسیب به کمر
آسیب به مفاصل، رباطها، عضلات و تاندونهای ناحیه کمر میتواند باعث کمردرد شود. کمرتان نقش مهمی در کمک به حمایت از بالاتنه و اطمینان از حرکت صاف بدن دارد تا بتوانید به درستی راه بروید یا بدوید.
آسیب دیدگی یا ساییدگی ناشی از ضربه از دلایل عمده کمردرد در زنان است. آسیب به کمر میتواند دیسک بین مهرههای ستون فقرات را شکسته و باعث کمردرد شود که راه رفتن یا خم شدن را دشوار میکند. بسته به عصب یا ماهیچهای که آسیب دیده است، ممکن است کمر درد به کشاله ران، شکم یا پایین پا ساطع شود.
پزشک توصیه میکند برای آسیب اولیه کمر از یک پک سرد استفاده کنید. باید یک پک سرد را روی محل درد قرار دهید و هر ساعت حدود 10 تا 15 دقیقه آن را نگه دارید. استفاده از پک سرد را در 2 روز اول پس از آسیب برای جلوگیری از تورم و کبودی در کمرتان ادامه دهید. پس از 2 روز درمان با یخ، باید از یک پک حرارتی برای تسریع روند بهبود و تسکین درد در ناحیه تحتانی کمر استفاده کنید. میتوانید در انتهای این مقاله دستورالعمل نحوه استفاده از پک گرم برای کمر درد را پیدا کنید.
کشیدگی عضله
کشیدگی عضله نوع دیگری از آسیب است که میتواند باعث کمردرد در خانم شود و فعالیتهای روزمره را تحت تأثیر قرار دهد. درد حاصل از آسیب کمر بسته به میزان کشیدگی عضلات، تاندونها یا رباطهای کمر میتواند خفیف تا شدید باشد.
کشیدگی پشت میتواند به دلیل استفاده بیش از حد از عضلات پشت، بلند کردن نادرست وسایل سنگین یا حمل کیسههای سنگین باشد. این منجر به پارگی میکروسکوپی در بافتهای کمر میشود. این امر باعث کمردرد در ناحیه کمر هنگام راه رفتن، بلند شدن از روی صندلی یا خم شدن میشود.
همچنین باید سعی کنید وضعیت بدن خود را بهبود ببخشید تا از کمردرد که باعث ناراحتی در فعالیتهای روزمره شما میشود جلوگیری کنید.
سیاتیک
عصب سیاتیک از ناحیه کمر به طول هر پا میرسد. معمولاً سیاتیک فقط یک طرف بدن را درگیر میکند، بنابراین اگر عصب سیاتیک سمت چپ تحریک شده یا تحت فشار باشد، دچار کمردرد خواهید شد.
سیاتیک میتواند باعث دردهای شدید و منقطع، تیرکشیدن یا سوزش شود که در کمر، باسن، پشت پاها و کف پاها احساس میکنید. درد پشت و پا ممکن است هنگام حرکت، سرفه یا عطسه بدتر شود. با این حال، اگر تنها علامت شما درد کمر در قسمت راست یا درد کمر در قسمت چپ است، احتمالاً سیاتیک ندارید.
بهترین روش برای درمان سیاتیک به طور طبیعی انجام ورزشهای ملایم برای کمک به بهبود حرکت و کاهش تحریک عصب است. همچنین میتوانید از پکهای حرارتی برای خلاص شدن از درد سیاتیک کمک بگیرید.
فتق دیسک
در صورت برجستگی یا پارگی دیسک در ستون فقرات، درد شدید و تیزی در کمر تجربه خواهید کرد. دیسکهای مهرهای دیسکهای ژلهای مانند کوچک هستند که به حمایت از ستون فقرات شما کمک میکنند و به عنوان ضد ضربه عمل میکنند. اگر دیسک در ستون فقرات شما فتق شود میتواند اعصاب اطراف را تحریک کرده و باعث درد، بیحسی یا ضعف شود. این میتواند به دلیل فرسودگی یا آسیب دیدگی رخ دهد.
پزشکان میگویند بیشتر فتق یا پارگی دیسکها در ناحیه کمر شما رخ میدهند. دیسک فتق باعث درد کمر در زنان و همچنین درد شدید در ناحیه ران، باسن و عضلات ساق پا میشود.
یکی از راههای جلوگیری از پارگی دیسک در پشت یا گردن، ورزش منظم برای تقویت عضلات پشت است. حفظ وضعیت بدنی مناسب نیز مهم است که میتواند دلیل کمردرد در سمت چپ باشد.
وضعیت نامناسب بدن
وضعیت نامناسب بدن در حالت نشسته یا ایستاده میتواند باعث کمردرد در خانمها شود. عدم ایستادن صحیح یا نشستن صحیح میتواند فشار بیشتری ایجاد کند و باعث سفت شدن و زخم شدن عضلات و تاندونها شود. وضعیت بد وضعیتی همچنین میتواند باعث نقص پارس: شکستگی در یک استخوان کوچک اتصال دهنده در قسمت تحتانی ستون فقرات شود.
به گفته متخصصان پزشکی، یکی از رایجترین علائم وضعیت نامناسب بدن کمر درد است. وضعیت نامناسب بدن همچنین میتواند باعث درد عمومی بدن و درد و خستگی عضلات شود و بر قدرت عضلات تأثیر بگذارد.
بسیاری از تمرینات مفید برای تقویت وضعیت بدن از طریق تقویت عضلات گردن، شل کردن شانهها و تقویت عضلات اصلی وجود دارد.
اسپوندیلیت آنکیلوزان یا روماتیسم ستون فقرات
اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی بیماری التهابی ستون فقرات است که میتواند باعث درد و سفتی پشت شود. کمر دردی که ناشی از اسپوندیلیت آنکیلوزان است زمانی رخ میدهد که مهرههای ستون فقرات با هم جوش بخورند و حرکت در پشت شما را محدود کنند.
پزشکان میگویند که علائم اولیه اسپوندیلیت آنکیلوزان درد در ناحیه کمر و باسن است به خصوص پس از دورههای عدم تحرک. این درد معمولاً در ناحیه ستون فقرات و مهرههای کمرتان تأثیر میگذارد.
اسپوندیلیت آنکیلوزان معمولاً با تسکین التهاب و درد در ناحیه آسیب دیده درمان میشود. فیزیوتراپی همچنین در کند کردن پیشرفت بیماری مفید است و با کاهش درد در طول شب به بهبود الگوهای خواب کمک میکند.
آرتروز
آرتروز که بر ناحیه کمر شما تأثیر میگذارد، بسته به محل آرتروز، درجات مختلف کمردرد را در زنان ایجاد میکند. تنگی ستون فقرات کمر یک بیماری آرتروز است که میتواند اعصاب کمر را فشرده کند. این امر میتواند باعث دردهای شدید و منقطع در هنگام راه رفتن و همچنین گزگز و بیحسی در پاها شود.
اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک
در صورتی که در مفصل ساکروایلیاک (مفصل SI) مشکلی ایجاد شود، درد در ناحیه کمر و کشاله ران ممکن است شدید باشد. مفصل ساکروایلیاک در پایه ستون فقرات شما قرار دارد و ستون فقرات را به استخوان لگن متصل میکند. التهاب، آرتروز یا آسیب به مفصل SI میتواند باعث تحریک و درد در ناحیه کمر شود.
اختلال عملکرد مفصل SI باعث ایجاد درد خفیف تا شدید در قسمت پایین کمر یا قسمت راست کمر میشود. این دردها میتواند به قسمت فوقانی کمر، رانها و کشاله ران گسترش یابد.
روشهای درمانی حرارتی برای تسکین درد در سمت چپ کمر بسیار مناسب هستند و میتوانند به کاهش ناراحتی ناشی از اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک کمک کنند.
پوکی استخوان
پوکی استخوان که بر کمر شما تأثیر میگذارد میتواند درد و ناراحتی زیادی در آن ناحیه ایجاد کند. پوکی استخوان زمانی رخ میدهد که ساختار و استحکام استخوان کاهش یابد و باعث شکنندگی استخوان شود. این عارضه میتواند باعث شکستگی استخوانها شود و یکی از دلایل کمر درد در زنان باشد.
روشهای زیادی برای جلوگیری از پوکی استخوان به طور طبیعی وجود دارد. به عنوان مثال، مصرف مواد غذایی غنی از کلسیم میتواند باعث تقویت استخوانها و استحکام آنها شود. همچنین، ویتامین D برای جلوگیری از شکنندگی استخوانها و بسیاری دیگر از عوارض سلامتی مهم است.
بارداری
بیشتر زنانی که باردار هستند نوعی کمر درد در سمت چپ یا سمت راست تجربه میکنند. کمر درد معمولاً در سه ماهه دوم شروع میشود. معمولاً کمر دردی که در زنان باردار بوجود میآید، ناشی از اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک است.
از دیگر دلایل درد پایین کمر در دوران بارداری میتوان به استرس، افزایش وزن، و درد در عضلات شکم که باعث درد لگن در زنان نیز میشود، اشاره کرد. برای خلاص شدن از درد کمر در دوران بارداری، پزشک برای کاهش ناراحتی و سهولت در حرکت، درمان حرارتی در ناحیه کمر را توصیه میکند.
فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که باعث درد عضلانی در بدن میشود. مبتلایان به فیبرومیالژیا ممکن است درد حادی در ناحیه کمر خود تجربه کنند که فقط مدت کوتاهی طول بکشد یا کمر درد مزمن باشد و کیفیت زندگی آنها را تحت تأثیر قرار دهد.
فیبرومیالژیا میتواند باعث کمردرد در زنان و همچنین درد در مفاصل شود. اگر درد در مفصل سمت چپ پایین ستون فقرات احساس شود، در این صورت ممکن است کمردرد شدید ناشی از فیبرومیالژیا داشته باشید.
برخی از روغنهای اساسی برای کاهش دردهای عضلانی ناشی از فیبرومیالژیا عالی هستند و همچنین میتوانند التهاب را کاهش دهند. فیزیوتراپی یا برخی از تمرینات برای فیبرومیالژیا درد کمر مفید است.
عفونت کلیه
کلیهها در وسط کمر قرار دارند و عفونت در کلیه چپ میتواند دلیل کمر درد باشد. عفونت کلیه وقتی ایجاد میشود که باکتری وارد سیستم ادراری شما شده و به کلیهها راه پیدا کند. این منجر به التهاب میشود و میتواند ادرار را دردناک کند.
برای مراقبت از سلامت کلیه ها، باید از این عادتهای رایج که به کلیههای شما آسیب میرسانند پرهیز کنید و مایعات زیادی بنوشید تا سموم کلیهها و سیستم ادراری دفع شود.
سنگ کلیه
مشکل دیگر کلیههای شما که میتواند باعث درد پهلو یا کمردرد در زنان شود، سنگ کلیه است.
اینها ذخایر کمی از مواد معدنی و نمکی هستند که تشکیل می شوند و سنگهای ریزی تشکیل می دهند.
اگرچه سنگها میتوانند ریز باشند، اما میتوانند درد طاقت فرسایی ایجاد کنند که از وسط کمر به یک طرف در پایین کمر و سپس به کشاله ران منتقل میشود.
درد میتواند به صورت موجی شروع شده و تمام شود و از کمر یا پهلو درست زیر دندهها ایجاد شود. هنگامی که سنگ کلیه حرکت میکند، میتواند باعث ایجاد درد در کشاله ران و قسمت پایین شکم شود و ممکن است متوجه شوید که ادرار کردن دردناک است.
نوشیدن سرکه سیب یک روش موثر برای حل طبیعی سنگ کلیه و جلوگیری از ایجاد درد در ناحیه کمر و لگن است.
عفونت دستگاه ادراری (UTI)
از جمله علائم عفونت ادراری، میتوانید کمر درد را احساس کنید.
چند روش طبیعی برای کمک به درمان اولین علائم عفونت ادراری وجود دارد. به عنوان مثال، نوشیدن آب جوش شیرین میتواند برای خنثی سازی اسید ادرار و کاهش تحریک در دستگاه ادراری مفید باشد.
سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
سندرم روده تحریک پذیرعلاوه بر ایجاد درد در ناحیه تحتانی شکم میتواند علت کمر دردها نیز باشد. سندرم روده تحریک پذیر بیماریای است که کنترلش دشوار است. با این حال، برخی از درمان های طبیعی سندرم روده تحریک پذیر شامل مصرف کپسول نعناع برای آرام کردن قسمت پایین رودهها، پیروی از رژیم FODMAP کم و تلاش برای از بین بردن استرس تا حد امکان، است.
کیست تخمدان
گاهی اوقات کیست تخمدان میتواند باعث کمر درد در خانمها شود. کیست تخمدان میتواند باعث کمردرد شود. اگر کیست در تخمدان چپ داشته باشید به احتمال زیاد در قسمت پایین سمت چپ کمر خود احساس درد خواهید کرد. سایر علائم کیست در تخمدان شما شامل لکه بینی قبل از پریود، گرفتگی شکم و لگن که با قاعدگی شما ارتباط ندارد و چرخههای نامنظم ماهانه است.
اندومتروز
درد مداوم پشت در سمت چپ یا راست و ناراحتی لگن در زنان میتواند یکی از نشانههای اندومتریوز باشد. اندومتریوز زمانی رخ میدهد که بافت آندومتر روی لولههای رحمی رشد کند. این منجر به گرفتگی و درد درست قبل از پریود و در طول دوره قاعدگی و همچنین درد در حین حرکات روده میشود.
معمولاً یک پد حرارتی میتواند به رفع گرفتگی شکم و دردی در کمر ناشی از اندومتریوز است کمک کند.
چه زمانی برای کمر درد باید به پزشک مراجعه کرد؟
تشخیص علت اصلی کمر درد میتواند یک چالش باشد. بنابراین، اگر کمر دردی دارید که بیش از 2 روز به طول میانجامد و نمیتوانید با استفاده از داروهای خانگی کمر درد را تسکین دهید، باید به پزشک مراجعه کنید.
برخی از علائم هشدار دهنده کمر درد در خانمها که به این معنی است که باید به پزشک مراجعه کنید شامل موارد زیر است:
- درد در قسمت تحتانی کمر یا درد قسمت میانی کمر همراه با تب.
- ضربه به پشت که باعث دردی میشود که بیش از چند روز به طول میانجامد و بهتر نمیشود.
- بیحسی در پاها یا احساس سوزن سوزن شدن مداوم در یک یا هر دو پا.
- از بین رفتن عملکرد روده یا مثانه در نتیجه فتق دیسک، تنگی نخاع یا شکستگی ستون فقرات.
- کمر دردی در دو طرف بدن که باعث اختلال در فعالیتهای روزمره یا خواب میشود.
- کمر دردی که مزمن می شود و بیش از 6 هفته ادامه دارد.